Kako su kroz istoriju rješavani konfliktni međuljudski odnosi

Andrija Romoda već godinama se bavi proučavanjem i izradom hladnog oružja

3358 pregleda 0 komentar(a)
Prezentacija hladnog oružja i izlaganje o ratničkim duelima, Foto: Privatna arhiva
Prezentacija hladnog oružja i izlaganje o ratničkim duelima, Foto: Privatna arhiva

Prezentacija hladnog oružja i izlaganje o ratničkim duelima, koje je pod nazivom “Duel” imao Andrija Romoda, održani su preksinoć u Crkvi Svetog Pavla u organizaciji Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor.

Kotoranin Andrija Romoda, koji se već godinama bavi proučavanjem i izradom hladnog oružja, zainteresovanoj publici govorio je kako su kroz evropsku istoriju rješavani konfliktni međuljudski odnosi u nedostatku, kako je kazao, uređenih centralnih vlasti, a predstavio je i tada najčešće korišćeno oružje, izabravši vikinški, srednjovjekovni i period renesanse, kao veoma zanimljive i živopisne primjere ratničkih duela.

“Pošto su Vikinzi kasnije formirali čvrste centralne vlasti na području Skandinavije, u rješavanju konfliktnih odnosa u društvenim zajednicama koristili su u duelima štit i mač, svoje tradicionalno oružje. U zapadnim evropskim krajevima srednjovjekovni period okarakterisan je strogo definisanim duelima, nazvanim dvobojima časti, između poznatih vitezova čiji su patroni bili evropski vladari”, naglasio je Romoda, kazavši kako jako zanimljivo i romantično razdoblje evropske istorije pripada samom početku renesanse, pogotovo na području Fransuske i Njemačke, gdje su, kako je istakao, mladi plemići uzavrele krvi civilne, pa i političko-religiozne probleme, nastojali da riješe brojnim dvobojima.

“U Francuskoj je bilo na hiljade dvoboja koji su desetkovali populaciju plemića. Čak je i čuveni Rišelje pokušao dekretima suzbiti dvoboje, ali i pored kazni i vješanja, oni su i dalje ostajali najpopularniji vid okončavanja međusobnih sukoba”, kazao je Romoda.

Aleksandra Simeunović, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica u Muzeju grada Perasta, otvarajući izložbu, kazala je kako za preteču današnjih mačeva mnogi stručnjaci koji se bave oružjem smatraju spatu, tip pravostranog mača, veoma precizno i standardizovano oružje koje se koristilo kako u ratovima, tako i u gladijatorskim borbama.

Bonus video: