Tragom posljednjih trideset godina

“Kroz raznovrsne teme ukazivano je na odnos komunista prema nastalim dešavanjima u bivšoj SFRJ, s posebnim prikazom zbivanja u Crnoj Gori u kojoj je omalovažavano i dobrim dijelom uništavano sve što je narod stvorio u toku izgradnje samoupravnog socijalističkog društva”, zapisao je Miljanić, profesor istorije, magistar političkih i doktor socioloških nauka

2283 pregleda 0 komentar(a)
Vojislav Đ. Miljanić -, Foto: Privatna arhiva
Vojislav Đ. Miljanić -, Foto: Privatna arhiva

Nakon prvog i drugog dijela, Vojislav Đ. Miljanić iz Nikšića objavio je “Tragom vremena III”, knjigu u kojoj se nalaze njegovi tekstovi koji su nastali posljednjih 30 godina. Knjiga je podijeljena u tri cjeline - članci objavljeni u ljetopisima ili štampanim medijima, govori, podsjećanja i diskusije i oproštaji od prijatelja i drugova.

Prema priznanju autora, koji je ostao vjeran komunističkoj ideji, drugi dio knjige vjerovatno neće naići “na povoljan prijem dijela čitalaca suprotnih shvatanja” ali, kako je zapisao, nije mogao da prilagođava partijski program i njegov stav čitaocima.

“Kroz raznovrsne teme ukazivano je na odnos komunista prema nastalim dešavanjima u bivšoj SFRJ, s posebnim prikazom zbivanja u Crnoj Gori u kojoj je omalovažavano i dobrim dijelom uništavano sve što je narod stvorio u toku izgradnje samoupravnog socijalističkog društva”, zapisao je Miljanić, profesor istorije, magistar političkih i doktor socioloških nauka.

Iako su komunisti, kako stoji u uvodnim napomenama knjige, bili u nemilosti vladajuće stranke, koja ih je “bez osnova lišila imovine i drugih prava koje su ostvarivale ostale političke partije”, nijesu “klonuli duhom”.

“Nastavili su borbu za ostvarivanje svog programa radi povratka prava obespravljenom narodu Crne Gore”, zapisao je Miljanić koji je radio kao prosvjetni radnik, bio direktor pojedinih škola, da bi radni vijek završio u Ministarstvu prosvjete kao rukovodilac Odsjeka za obrazovanje i fizičku kulturu. Objavio je veliki broj stručno-pedagoških i naučnih radova i knjige: Nikšićka Duga, Duga i Golija kroz vrijeme, Ljetopis osnovne škole Dubočke, Vučedolska brigada u burnim danima crnogorske istorije, Napredna misao o društvu u međuratnoj Crnoj Gori, Ljetopis Osnovne škole „Rade Perović“ na Velimlju (koautor), Tragom vremena I i II, Bitka na Vučjem dolu i Od rođenja do devedesete,

Biran je u više raznih tijela i komisija iz oblasti struke i politike, kako u Republici, tako i u Jugoslaviji. Dobitnik je raznih priznananja, nagrada i odlikovanja.

“Kako je protekli period bio dosta buran i izazovan, obavezao me, iako kao penzionera, da u njemu budem dosta aktivan”, zapisao je autor koji je prije 93 godine rođen u banjskom selu Muževice.

Bonus video: