Problem u najavi: Budućnost ne može da igra kod kuće sa Zvezdom, Karabagom, Šerifom i Astanom

Ako je klub domaćin u žrijebu dobio rivala kome nije dozvoljen ulazak u tu zemlju, klub domaćin mora da nađe adekvatni neutralni teren da bi organizovao utakmicu kao domaćin

21318 pregleda 49 reakcija 22 komentar(a)
Sa meča Budućnost - Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Sa meča Budućnost - Sutjeska, Foto: Savo Prelević

Klubovi koji učestvuju u evropskim fudbalskim takmičenjima izgubiće utakmice službenim rezultatom, ukoliko na vrijeme ne obavijeste Uefu o mjerama koje predviđaju zabranu putovanja.

UEFA je saopštila da će uoči svakog žrijeba objaviti listu zabrane putovanja između država, a klubovi će najkasnije 48 sati prije žrijeba morati da obavijeste evropsku kuću fudbala da li postoji još neka zabrana, koja nije naznačena na toj listu, te da li su uvedene dodatne restrikcije.

Oni koji to ne učine izgubiće utakmicu 3:0.

"Ako klub ne obavijesti administraciju Uefe dva dana prije žrijeba o bilo kojim drugim restrikcijama osim onih koje je objavila UEFA, klub će biti odgovoran i izgbuće utakmicu službenim rezultatom", objavila je UEFA.

Posebno zanimljiva odluka je šta se događa ukoliko žrijeb spoji dva kluba iz zemalja između kojih postoji zabrana putovanja.

U tim slučaju, ako je klub domaćin u žrijebu dobio rivala kome nije dozvoljen ulazak u tu zemlju, klub domaćin mora da nađe adekvatni neutralni teren da bi organizovao utakmicu kao domaćin.

Ako klub ne uspije da obezbijedi adekvatnu lokaciju - izgubuće utakmicu službenim rezultatom.

Dakle, ako Budućnost recimo u žrijebu za prvo kolo Lige šampiona dobije Crvenu zvezdu, a ako zabrana ulaska za državljane Srbije bude na snazi, Budućnost će biti dužna da obezbijedi da se meč igra na neutralnom terenu, ili će izgubiti utakmicu.

Ulazak u Crnu Goru je dozvoljen državljanima svih zemalja EU, kao i državljanima Velike Britanije, Švajcarske, Norveške, Gruzije...

Sa negativnim testovima mogu da uđu državljani BiH, Albanije, Kosova i Izraela.

Potencijalni rivali Budućnosti su i iz Azerbejdžana (Karabag), Moldavije (Šerif) i Kazahstana (Astana), čiji državljani ne mogu da uđu u Crnu Goru.

Iskra i Zeta ne bi trebalo da imaju problema da organizuju mečeve na domaćem terenu u pretkvalifikacijama za Ligu Evrope, jer su im rivali iz zemalja sa zelene liste.

Sutjeska, koja kreće od prve runde kvalifikacija za to takmičenje, može da ima iste probleme kao i Budućnost, ako u žrijebu izvuče ekipe iz Azerbejdžana, Jermenije, Makedonije i Moldavije.

Žrijeb kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope obaviće se u nedjelju.

Bonus video: