Bogovi fudbala (1): Izbor za dva najbolja ofanzivna vezna

Izbor za najbolji fudbalski tim svih vremena - 20 igrača je u konkurenciji za dva mjesta u ofanzivnom dijelu veznog reda

14211 pregleda 6 komentar(a)
Alfredo di Stefano i Mišel Platini, Foto: Football classics
Alfredo di Stefano i Mišel Platini, Foto: Football classics

Donosimo prvih 10, od ukupno 20 fudbalera koji su u konkurenciji „Frans fudbala” za dva ofanzivna vezna u idealnom timu svih vremena koji će glasovima izabrati 170 novinara.

U formaciji 3-4-3 već smo predstavili ko je u konkurenciji za najboljeg golmana, desnog beka, lijevog beka, centralnog defanzivca i dva zadnja vezna (prvih deset, drugih deset) sada prelazimo na ofanzivne vezne...

ROBERTO BAĐO: Navijači širom svijeta su ga u velikom internet glasanju 1999. godine odabrali za četvrtog najboljeg fudbalera 20. vijeka. Fudbalski stručnjaci ga sigurno ne bi rangirali tako visoko (uostalom, nije osvojio Ligu šampiona, niti Svjetsko ili Evropsko prvenstvo) ali „mali Buda“ uvijek je bio favorit i ljubimac navijača - tehnički obdareni, vragolasti plejmejker širio je magiju na Mundijalu u Americi 1994, kada je vodio „azure“ do finala. Godinu ranije dobio Zlatnu loptu „Frans fudbala“ za najboljeg igrača na planeti.

ALFREDO DI STEFANO: Možda i prva fudbalska ikona - popularna „plava strijela“ harala je terenima 40-ih, 50-ih, ali i 60-ih godina prošlog vijeka. Rođen u Argentini, ponikao u River Plati, ali je igrao za još dvije reprezentacije - Kolumbiju, na kraju i Španiju. S Real Madridom je osvojio pet titula prvaka Evrope, bio je strijelac u svih pet finala. Platini ga je 2008. opisao kao „najvećeg među najvećima“. Jedan od najkompletnijih fudbalera u istoriji najpopularnije igre - strijelac, paker, lider...

RUD GULIT: Zvali su ga „crna lala“. Holanđanin, porijeklom sa Surinama, uvijek je bio vatreni borac protiv rasizma, a njegov uticaj na tom polju bio je sličan uticaju na terenu, gdje je doslovno - širio vatru. „Ol raund“ igrač, kapiten holandske reprezentacije koja je 1988. osvojila EP (dao gol u finalu), godinu ranije dobio Zlatnu loptu „Frans fudbala“. Sa Milanom osvojio dva Kupa šampiona.

foto: Uefa.com

ANDRES INIJESTA: Nije dobio Zlatnu loptu - valjda samo iz razloga što je igrao eri Mesija i Ronalda. Postigao gol u drugom produžetku finala protiv Holandije, kojim je Španiji 2010. donio prvu titulu svjetskog prvaka u istoriji. Sa „furijom“ osvojio i dva Eura. Izabran u idealni tim evropskih prvenstava - svih vremena. Član najslavnije generacije Barselone, sa kojom je osvojio četiri Lige šampiona, devet titula Primere... Jedan od najboljih plejmejkera u istoriji fudbala.

LADISLAV KUBALA: Legenda kaže da su čelnici Barse zbog njega širili „Kamp nou“ - da bi bilo mjesta za sve koji su željeli da ga gledaju. Mađar, češkog porijekla, poput Di Stefana igrao za tri reprezentacije - Češku, Mađarsku i Španiju. Sebe je opisao kao „kosmopolitu“, a i na terenu je izgledao tako - vrstan dribler, moćan finišer, a pamti se i po sjajnim slobodnim udarcima.

SANDRO MACOLA: Jedan od najvećih fudbalera Intera, u kojem je proveo 17 godina, ali i italijanskog fudbala uopšte. Sa milanskim klubom osvojio dva Kupa šampiona (1964. i 1965) i četiri titule Serije A. Sin Valentina Macole, člana legendarne generacije Grande Torina, koji je sa saigračima stradao u avionskoj nesreći.

MIŠEL PLATINI: Dobitnik Legije časti - najvećeg francuskog nacionalnog priznanja, koje je ustanovio Napoleon. Tri puta zaredom dobio Zlatnu loptu za najboljeg evropskog igrača. „Trikolore“ je gotovo sam odveo do titule prvaka Evrope 1984. Osvojio Kup šampiona sa Juventusom. Veliki majstor fudbalske igre.

ĐANI RIVERA: Zvali su ga „zlatni dječak“ italijanskog fudbala. Proslavio Milan, za kojeg je od 1960. do 1979. odigrao preko 500 utakmica, osvojio dva Kupa šampiona i tri titule Serije A. Bio je moderni ofanzivni vezista, klasična desetka, natprosječno inteligentan fudbaler.

SOKRATES: Diploma iz medicine i politička svijest i stavovi, u kombinaciji sa kvalitetom i stilom igre, donijeli su mu nadimak Doktor Sokrates. Elegantan fudbaler, uspravljene glave, na terenu je bio ponosit poput spomenika, kako je to opisao urugvajski pisac Eduardo Galeano. Neki su ga opisali i kao prvog „kul fudbalera“, simbola cijele generacije navijača širom globusa. Igrao za Botafogo, Korintijans, Flamengo i Santos, u Evropi za Fiorentinu.

foto: colgadosporelfutbol.com

ZIKO: Artur Antunješ Koimbra, zvani Ziko, bio je poznat i kao „bijeli Pele“. I sam Edson Arates do Nasimento ga je opisao kao fudbalera koji se najviše približio njemu. Kreativni plejmejker, veliki majstor igre, ostao je upamćen po fantastičnom, filigrantskom pasu, ali i preciznom udarcu, istančanom osjećaju za gol. U velikoj anketi koju je 1999. sprovela Fifa navijači širom svijeta su ga izabrali za osmog najvećeg igrača ikada. U Evropi igrao samo za Udineze.

Sjutra: Pele, Maradona, Zidan...

Bonus video: