Najbolji centralni bekovi: Od Kajzer Franca do Ramosa

Kompletiranje odbrane - nakon golmana i bekova, donosimo 10 centralnih defanzivaca koji su u konkurenciji za najbolji tim svih vremena „Frans fudbala”

12887 pregleda 27 reakcija 15 komentar(a)
Franc Bekenbauer, Foto: Printscreen
Franc Bekenbauer, Foto: Printscreen

Deset centralnih defanzivaca koji su obilježili istoriju fudbala - samo jedan će se, međutim, naći u najboljem timu svih vremena koji će izabrati čuveni magazin “Frans fudbal”, glasovima 170 novinara.

FRANKO BAREZI: Kapiten, lider, legenda. Među najboljim italijanskim defanzivcima svih vremena. Reprezentativnu karijeru počeo titulom svjetskog prvaka 1982. Noseći dres Milana obilježio je cijelu epohu - sa “rosonerima” osvijio tri Kupa/Lige šampiona i sedam titula prvaka Serije A.

FRANC BEKENBAUER: Zvali su ga Kajzer Franc - na terenu je plijenio elegancijom. Čuveni urugvajski novinar i pisac Eduardo Galeano napisao da je mogao da igra u odijelu i cipelama. U jednoj anketi izabran za trećeg najboljeg fudbalera 20. vijeka, a drugog evropskog (iza Johana Krojfa). Vođa moćnog Bajerna 70-ih. Sa Bavarcima osvojio četiri Bundeslige, četiri nacionalna Kupa, Uefin Kup pobjednika kupova, ali i tri vezana Kupa evropskih šampiona. Predvodio reprezentaciju Njemačke do evropskog (1972.) potom i do svjetskog trona (1974).

FABIO KANAVARO: Posljednji defanzivac koji je dobio Zlatnu loptu “Frans fudbala” za najboljeg fudbalera na svijetu (2006.). Nakon njega, u narednih 13 godina, birani su samo ofanzivci (Mesi, Ronaldo, te Kaka i Modrić po jednom). Igrao za Napoli, Parmu, Juventus, Inter i Real Madrid. Svjetski prvak sa reprezentacijom Italije 2006.

foto: France football

MARSEL DESAI: Rođen u Gani, bio je simbol čvrstine francuskog nacionalnog tima 90-ih. Podjednako uspješno igrao i zadnjeg veznog i centralnog defanzivca. Osvojio dvije vezane Lige šampiona - 1993. sa Marsejom, 1994. sa Milanom. Svjetski prvak sa “trikolorima” 1998. i evropski 2000.

RONALD KUMAN: Ne pamti se defanzivac koji je dao toliko golova - čak 193, na 503 utakmice noseći dres Groningena, Ajaksa, PSV-a, Barselone i Fejnorda. Poznat po razornom udarcu i teledirigovanom dugačkom pasu, kojim je najviše “hranio” Marka van Bastena u reprezentaciji Holandije. Donio Barseloni prvu titulu prvaka Evrope, 1992. golom iz slobodnog udarca u produžetku finala protiv Sampdorije.

BOBI MUR: Velika statua ovog velikana svjetskog fudbala krasi plato ispred novog “Vemblija”. Ostao u srcima svih engleskih navijača kada je kao kapiten podigrao trofej Žila Rimea na starom Vembliju 1966. - jedina titula svjetskog prvaka koju je osvojila zemlja iz kolijevke fudbala. Pele ga je okarakterisao kao najboljeg defanzivca protiv kojeg je igrao. Legenda Vest Hema.

DANIJEL PASARELA: Poput Kumana, bio je defanzivac sa neuobičajenim osjećajem za gol - 182 puta pogodio mrežu, na 556 mečeva. Osvojio dvije titule prvaka svijeta sa Argentinom - 1978. je bio i kapiten, dok je 1986. zbog bolesti propustio veći dio Mundijala. Sa River Plejtom osvojio četiri titule prvaka Argentine, igrao u Fiorentini i Interu.

MATIJAS ZAMER: Rođen u Drezdenu, tadašnjem DDR-u, ali je sa ujedinjenom Njemačkom osvojio titulu prvaka Evrope 1996. Naredne godine sa Borusijom Dortmund osvojio Ligu šampiona. Podjednako uspješno igrao u veznom redu.

GAETANO ŠIREA: Jedan od samo pet evropskih fudbalera koji je osvojio klupske trofeje u takmičenjima pod ingerencijom Uefe i Fife. Počeo u Atalanti, proslavio se u Juventusu. Sa Italijom 1982. osvojio titulu svjetskog prvaka. Sedam godina kasnije tragično je nastradao u saobraćajnoj nesreći u Poljskoj - imao je samo 36, ali će ostati upamćen vječno.

foto: Beta/AP

SERHIO RAMOS: Teško da ima fudbalera koji je osvojio toliko trofeja - četiri Lige šampiona, pet titula prvaka La Lige (sa Realom), svjetsko prvenstvo, dva evropska (sa Španijom)... Kada se doda preko 100 postignutih golova, od kojih su mnogi bili ključni - dobija se defanzivac elitne kategorije.

Bonus video: