Češka škola italijanskog fudbala: Imobile, Insinje i Verati - od Zemana do Vemblija

Važni članovi italijanske selekcije koja je oduševila na Euru, a koja je skoro tri godine bez poraza, upravo su momci koji su se razvijali pod Zemanovim nadzorom

6524 pregleda 1 komentar(a)
Zdenjek Zeman, Foto: AP
Zdenjek Zeman, Foto: AP

Zdenjek Zeman - kultna figura "kalća", veliki romantik i revolucionar, trener koji je napadačkim stilom razbijao tabue o defanzivnom italijanskom fudbalu.

Legendarni Čeh je, gdje god da je radio, bio, može se reći, preteča onoga što danas predstavljaju "azuri" Roberta Manćinija, ali i većina klubova Serije A.

Konstantno u formaciji 4-3-3, u igri na gol više, Zeman je i stvarao igrače, a napadači koji su radili sa njim uglavnom su kasnije pravili velike stvari u većim klubovima.

Danas - važni članovi italijanske selekcije koja je oduševila na Euru, a koja je skoro tri godine bez poraza, upravo su momci koji su se razvijali pod Zemanovim nadzorom.

Lorenco Insinje, Ćiro Imobile i Marko Verati zauvijek će pamtiti jednu sezonu sa Zemanom u dresu Peskare, utakmice u Seriji B i promociju u elitni rang.

Bila je to sezona 2011/12.

Imobile je u Peskari bio na pozajmici iz Juventusa, imao je 21 godinu, a tu sezonu završio je sa 28 golova na 37 mečeva.

Nije dobio povratnu kartu za Torino, već se preselio u Đenovu. Kasnije u Torino, Borusiju Dortmund, Sevilju, sve dok se nije skrasio i eksplodirao u Laciju.

Insinje je prije deceniju imao 20 godina, Napoli ga je proslijedio na kaljenje u Peskaru, gdje je upisao 18 golova i pokazao da je spreman za najveću scenu.

Od 2012. je standardan u Napoliju, a kod Manćinija - nezamjenljiv.

Verati je dijete Peskare, a po završetku sezone 2011/12, sa tek navršenih 18 godina, preselio se direktno u PSŽ, gdje je izrastao u jednog od najboljih veznih igrača Evrope.

Njih trojica su važan dio fudbalskog školovanja proveli sa Zemanom, koji je, recimo, i fudbalski "otac" našeg Mirka Vučinića, koji je igrajući za njegov Leće stekao reputaciju jednog od najboljih mladih napadača u Italiji, a kasnije je potvrdio u Romi i Juventusu...

Bonus video: