Slučaj "Wagatha Christie": Gospođe Runi i Vardi oči u oči na sudu

U ovom suđenju, koje bi trebalo da traje do 18. maja, Rebeka Vardi tuži svoju bivšu prijateljicu Kolin Runi za klevetu nakon što ju je ona optužila da je tajno medijima dojavljivala informacije o njoj

5115 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dvije godine nakon izbijanja skandala, u Londonu je počelo suđenje Kolin Runi i Rebeki Vardi, suprugama poznatih engleskih fudbalera Vejna Runija i Džejmija Vardija, koje su britanski mediji prozvali "Vagata Kristi".

Lažne priče na Instagramu, optužbe za curenje vijesti medijima, optužbe za klevetu... okosnica su slučaja koji su britanski mediji prozvali suđenjem decenije.

Slučaj izaziva toliki interes u Velikoj Britaniji da ima svoj nadimak: "Wagatha Christie" - "Wags at war" (WAG - je akronim koji se koristi za supruge i djevojke poznatih fudbalera).

Desetine fotografa okupilo se ispred Višeg suda u Londonu, novinari su nagurani u sudnicu kako bi pratili slučaj, a sud je takođe postavio video zid u podrumu za one koji nisu imali osigurano mjesto.

U ovom suđenju, koje bi trebalo da traje do 18. maja, Rebeka Vardi tuži svoju bivšu prijateljicu Kolin Runi za klevetu nakon što ju je ona optužila da je tajno medijima dojavljivala informacije o njoj.

Sve je počelo u oktobru 2019. kada je Kolin optužila Rebeku da je tabloidu The Sun prenijela "lažne priče" o njoj.

Gospođa Vardi je poricala i odlučila da tuži gospođu Runi za klevetu. Prema britanskom zakonu, sada je na gospođi Runi da dokaže istinitost iznesenih optužbi.

Sumnja se da iza curenja vijesti stoji agent za odnose s javnošću gospođe Vardi, koji je imao pristup njenom Instagram nalogu.

Prema advokatu gospođe Runi, Dejvidu Šerbornu, "postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da je gospođa Vardi znala i odobravala" takve objave.

"Ako je (gospođa Vardi) dala (svom agentu) pištolj i metke, kazala na šta cilja, što se događa i kada, to je čini jednako odgovornom kao i osoba koja povlači okidač", tvrdi advokat.

"Nisam znala da se to događa", uzvratila je gospođa Vardi.

Procjenjuje da bi pravni troškovi za svaku stranu mogli da iznose oko milion funti, a da će "pobjednica" vratiti samo oko 70 % troškova.

"Suđenje nema smisla niti za jednu od njih, čak će i pobjednica izaći s ogromnim gubitkom," navode mediji.

Vejn Runi (36) je vodeći strijelac engleske reprezentacije i Mančester junajteda svih vremena, a trenutno je trener Derbija, dok je Vardi (35) u sezoni 2015/16. predvodio Lester do senzacionalnog naslova engleskog prvaka.

Vardi je u dresu engleske selekcije debitovao u maju 2015. u susretu protiv Irske ušavši u igru kao zamjena za Runija.

Bonus video: