Klasik u Ligi Evrope

Utakmice 1/16 finala Lige Evrope i Lige konferencija igraju se danas - derbi je na “Nou kampu”, gdje Basrelona dočekuje Mančester junajted (18.45 h)

10149 pregleda 0 komentar(a)
Ćavi, trener Barselone, Foto: Reuters
Ćavi, trener Barselone, Foto: Reuters

Evropsko klupsko proljeće nastavlja se prvim utakmicama nokaut faze Lige Evrope, a trenutna forma pojedinih timova, mjesta koja ekipe zauzimaju na tabelama svojih šampionata, ali i tradicija, istorija... garantuju spektakle kao da je Liga šampiona.

Kako drugačije nazvati derbi 1/16 finala Lige Evrope u kojem lider španske La Lige, Barselona, dočekuje trećeplasirani tim engleske Premijer lige, Mančester junajted. O riznicama trofeja dva kluba, armijama navijača širom svijeta ne treba trošiti riječi, zato će centralni događaj dana biti duel na “Nou kampu” u 18.45 sati.

- Slijedi nam nevjerovatan meč. Obje ekipe igraju najbolje od starta sezone, u formi su oni i mi. Erik ten Hag je promijenio lice ekipe. Prošli su kroz težak period i sada im odlično ide. On je odličan trener, u suprotnom ne bi uspio da promijeni ploču u Junajtedu. Naš rival ima opcija u napadu i odbrani, izbalansirana su ekipa i forsiraju napadački stil gdje dominira Markus Rašford, koji je jedan od najopasnijih napadača u Evropi. Junajted je veliki klub, svakako nije u najboljoj eri svoje istorije, ali ima igrače koji dostižnu vrhunac. Biće jako teško dobiti utakmicu - iskren je trener Katalonaca, Ćavi, ali i svjestan veličine ekipe kojom rukovodi.

- Ne krijem da sam ljut na sebe što ne igramo Ligu šampiona i boli me kada kući slušam njenu himnu. Barselona je toliko velika da mora da igra u eliti, ali istini moramo da pogledamo u oči. Ovo takmičenje je sada toliko jako, toliko je opasan naš prvi rival da će meč sa njima biti pravi test spremnosti da konkurišemo u Evropi - istakao je Ćavi.

Barselona
foto: Graphic News

Barsa je jesen završila tek treća u grupi iza Bajerna i Intera, što joj je donijelo selidbu u Ligu Evrope i start od prve nokaut runde - šesnaestine finala.

Katalonci su baš u toj rundi naletjeli na Mančester junajted, koji nije bio prvi u svojoj grupi Lige Evrope, već je završio iza Real Sosijedada. Da je bio prvi - ne bi igrao 1/16 finala, već bi čekao osminu...

Bez obzira od koje runde kreću, “crveni đavoli”, poput Barselone, žele pošto-poto da se vrate na staze uspjeha. Trener Ten Hag smatra da ekipa ne smije da prestane da radi.

- Da je neko u avgustu ili septembru pitao ima li Junajted igrača koji može da postigne 20 golova, šta biste mu odgovorili? E, ja sam vjerovao u Rašforda i oduševljen sam mogućnošću da radim sa njim. To je nevjerovatan talenat, od Mundijala u Kataru u 15 utakmica postigao je 13 golova uz četiri asistencije, ali ne smije da osjeti zadovoljstvo, jer ono zavara - kazao je Ten Hag.

Barselona je uspješnija u međusobnim duelima sa šest pobjeda, “đavoli” su slavili tri puta uz četiri remija. I Barsa ima odgovor u napadu, pošto je Robert Levandovski na posljednjih 37 utakmica u Evropi postigao 45 golova.

U prvom terminu Lige Evrope, u 18.45 sati, osim duela Barselona-Mančester junajted igraju i Ajaks-Union Berlin, Šahtjor Donjeck-Ren i Salcburg-Roma.

Spektakl neće izostati ni u večernnjem terminu od 21 sat, kada Juventus dočekuje Nant. U Leverkuzenu gostuje Monako, Sporting će dočekati Mitjiland, dok će najtrofejniji klub u istoriji takmičenja, Sevilja igrati kod kuće protiv PSV Ajnhovena.

Liga Evrope je jedina šansa Juventusu da naredne sezone igra u Ligi šampiona, nakon oduzimanja 15 bodova u prvenstvu.

- Moramo da pokušamo da idemo do kraja, jer to može biti ulaznica za Ligu šampiona. Ispadanje iz Lige šampiona ostavilo nam je gorak ukus u ustima i bijes. Liga Evrope nam daje priliku da popunimo kalendar. Ne igrati tokom cijele sedmice je dosadno, a najbolje je igrati nedjeljom i srijedom. Mi, pošto ne možemo srijedom, igraćemo nedjeljom i četvrtkom - sarkastično je prokomentarisao Masimilijano Alegri, trener “stare dame”.

A njegovoj ironiji doprinijela je objava dnevnika “Gazeta delo sport”, prema kojem je uprava Juventusa postavila zadatak Alegriju da mora da osvoji Ligu Evrope, inače će ostati bez posla.

Bez publike u Tiraspolju jer “grobari” kriju diverzante

Istovremeno kada i Liga Evrope, igraće se prva nokaut runda Lige konferencija.

Jedini predstavnik regiona u Evropi, Partizan gostuje Šerifu u Moldaviji, ali bez publike.

Srpski klub obavijestio je navijače da ne putuju u Tiraspolj, mada su najvatreniji “grobari” još u utorak stigli i odmah su deportovani. Neće biti ni navijača Šerifa, koji će vratiti novac od ulaznica.

Radio Slobodna Evropa objavila je da je 12 navijača Partizana protjerano, dok je portparolka granične policije Moldavije Raisa Novicki rekla da je ulazak odbijen jer “nisu mogli da opravdaju svrhu putovanja”.

Parlament Moldavije se takođe oglasio i objasnio da su i prije upozorenja predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, iz bezbjednosne službe dobili informacije da će među srpskim navijačima biti i diverzanti. Rusija, po ovim teorijama, u sadejstvu sa građanima Srbije, Bjelorusije i Crne Gore, želi da izazove proteste u pokušaju da se “legitimna vlada promijeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija”.

”Moldavske agencije za sprovođenje zakona iskoristiće sve mogućnosti kako bi zaštitile ustavni poredak i pravo građana zemlje da se integrišu u EU”, obavijestili su iz parlamenta te zemlje.

Bonus video: