Napulj se sprema za Skudeto

Dijego Armando Maradona kao da sa brojnih zgrada nadgleda kako se grad sprema da proslavi uspjeh koji je dva puta, 1987. i 1990. godine, imao njegov pečat. Klupske zastave vise sa balkona, figurice igrača i suveniri prodaju se u šopovima - pitanje je dana kada će Vezuv da eksplodira

7235 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa ulica Napulja, Foto: YARA NARDI
Detalj sa ulica Napulja, Foto: YARA NARDI

Pauza je u nacionalnim šampionatima zbog utakmica nacionalnih timova, ali jedan grad ne miruje - Napulj se sprema za najveću feštu, proslavu titule koja se čeka preko 30 godina.

Lik mladog Dijega Maradone krasi brojne zgrade u Napulju - u uličicama, na trgovima... Najveći argentinski i napolitanski sin kao da nadgleda kako se grad sprema da proslavi uspjeh koji je dva puta, 1987. i 1990. godine, imao njegov pečat.

Više od tri decenije kasnije Napoli je ne na korak, nego na milimetar od skudeta - 11 kola prije kraja ima 19 bodova prednosti na vrhu Serije A ispred najbližeg pratioca Lacija i već sredinom aprila mogao bi da teorijski osvoji treću titulu u istoriji kluba.

Samo je, dakle, pitanje dana kada će fudbalski Vezuv da eksplodira, baš kao u Maradonino vrijeme. Ili makar slično tome...

”Mislim da dva tima, Maradonin i ovaj današnji, ne mogu da se porede. Maradonin tim je imao fudbalskog Boga. Snaga ovog Napolija je čvrstina grupe”, kaže navijač Napolija Antonio Saraćino.

Ne daju, dakle, Napolitanci da se niko poredi sa Maradonom, ali imaju i nove heroje - prije svih, golgetera iz Nigerije Viktora Osimena i gruzijskog mađioničara Kviču Kvaracheliju. Njih dvojica su prve zvijezde ekipe koju je odlično selektirao i maestralno vodi Lućano Spaleti. Napoli je ove sezone i atraktivan i takmičarski spreman tim.

To govori i bodovna razlika u odnosu na rivale.

”Ovo je magičan trenutak za nekoga kao što sam ja. Rođen sam 1987. godine, kada je osvojen prvi Skudeto, ali ne sjećam se ni prvog, ni drugog... I sada sanjam otvorenih očiju, kao moji roditelji, moj djed i baka. Možda ja imam i ljepše snove, jer možemo mnogo i u Ligi šampiona. Moj Napoli je zastrašujuće dobar”, ističe navijač Đenaro Avoleto.

Pripreme za šampionsku feštu traju, mada Napulj nikada ne prestaje da slavi svoj Napoli. Klupske zastave vise sa balkona, figurice igrača i suveniri prodaju se u šopovima, a u toku je “skaramancija”, kako Napolitanci zovu rituale ukorijenjene u tradiciji, kojima se sprečava nesreća, a koja u ovom slučaju podrazumijeva proslavu titule prije nego što se i zvanično osvoji.

Ali, euforija ne može da se zaustavi.

”Ljudi će poludjeti. Mi već ludimo samo kada pomislimo šta će se dogoditi kada sve postane stvarnost. Ne mogu ni da zamislim... Čak smo pomalo i uplašeni kako će sve da izgleda”, ističe Ana Pićoki, navijačica Napolija.

”Slavlje će biti bez pravila, bez ograničenja. Znam samo da će cijeli grad biti obojen u plavo, jer je ovo san koji ovaj grad sanja više od 30 godina”, dodaje Antonio Saraćino.

Ovo su dani za pamćenje u gradu koji živi za fudbal i svoj klub. I možda ne bi tako bilo da je Napoli češće bio tu gdje jeste - podsjeća malo ovaj trenutak i na argentinsku eksploziju emocija, nakon Katara i mundijalske titule čekane od 1986. godine.

Fali samo jedan čovjek da sve vidi i da uživa, čovjek koji spaja Napulj i Argentinu - Dijego Maradona.

Bonus video: