I Serija A najavila "nultu toleranciju" za rasizam

Pitanje rasističkog zlostavljanja igrača posljednjih dana je jedna od glavnih tema u evropskom fudbalu, nakon što je napadač Real Madrida Vinisijus Žunior bio meta napada tokom utakmice protiv Valensije

3984 pregleda 0 komentar(a)
Romelu Lukaku je prošlog mjeseca vrijeđan na rasističkoj osnovi, Foto: Shutterstock
Romelu Lukaku je prošlog mjeseca vrijeđan na rasističkoj osnovi, Foto: Shutterstock

Italijanski fudbal zauzeće pristup "nulte tolerancije" prema rasističkim navijačima, koristeći tehnologiju za pomoć pri identifikaciji prestupnika i zabraniti im pristup stadionima, rekao je izvršni direktor Serije A Luiđi de Siervo.

Pitanje rasističkog zlostavljanja igrača posljednjih dana je jedna od glavnih tema u evropskom fudbalu, nakon što je napadač Real Madrida Vinisijus Žunior bio meta napada tokom utakmice protiv Valensije.

"Na stadionima, kao i u društvu, postoji određeni postotak rasističkih ljudi", rekao je novinarima.

"Danas s tehnologijom i stadionskim mikrofonima oni mogu da se čuju i možemo da ih kaznimo. To je bitka, kao tumor morate sastavno da ga uklanjate čak i ako se ponavlja", dodao je Di Siervo.

On je istakao kako je Italija zabranila pristup stadionima za oko 170 navijača Juventusa nakon što su prošlog mjeseca vrijeđali Romelua Lukakua, nazvavši to primjerom "puta prema nultoj toleranciji" za rasiste.

Italijanska vlada će uložiti i 10 miliona eura za promociju Serije A u inostranstvu, koristeći sponzorstvo za podršku vlastite kampanje "Made in Italy", rekao je De Siervo novinarima.

Dodao je i kako je slučaj Juventusa, koji se odnosi na računovodstvo transfera, pokazao da se Italija bavi problemom u cijeloj industriji.

“Mi smo jedina zrela država koja sagledava problem i pokušava da ga riješi za budućnost”, rekao je.

Bonus video: