Juventus izbačen iz Evrope

Ekipa iz Torina kršila pravila o finansijskom fer-pleju i licenciranju kluba

36808 pregleda 77 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fudbalski klub Juventus izbačen je iz Evrope i naredne sezone neće igrati u Ligi konferencija, objavila je Uefa.

Juventus je izbačen zbog kršenja propisa o licenciranju kluba i kršenja finansijskog fer-pleja. Juve je Uefi podnosio nepotpune finansijske izvještaje.

Osim eliminacije iz Evrope, klub iz Torina će morati da plati 20 miliona eura. Deset od tih 20 miliona je uslovno i njih će Juve morati da plati ako finansijski izvještaji za 2023, 2024. i 2025. godinu ne budu u skladu sa Uefinim propisima.

"Fudbalski klub Juventus prihvata Uefinu odluku i odustaje od žalbe", saopštio je klub iz Torina.

Juventus je u protekloj sezoni završio na sedmom mjestu Serije A, nakon što mu je oduzeto deset bodova zbog malverzacija oko transfera.

Prethodnih dana je Uefa razmatrala kaznu za Juventus zbog kršenja finansijskog fer-pleja, a klub iz Torina je predložio da ta kazna bude izbacivanje iz Lige konferencija. Uefa je taj predlog prihvatila.

"Žao nam je zbog odluke Uefe, ali smo odlučili da ne podnosimo žalbu. Ova odluka donijeta je u skladu sa onom donijetom u maju u sportu sa italijanskim Savezom. Podnošenje žalbe sa neizvjesnim ishodom samo bi povećalo neizvjesnost u pogledu našeg eventualnog učešće u Ligi šampiona u sezoni 2024/2025. Umjesto toga želimo da naš tim, navijači, sponzori, dobavljači i finansijski partneri mogu mirno da čekaju narednu sezonu. Sada možemo da se fokusiramo na teren, na prvenstvo i Kup Italije. Učinićemo sve da našim navijačima pružimo najveće moguće zadovoljstvo naredne sezone", poručio je predsjednik Đanluka Ferero.

Umjesto Juventusa, u Ligi konferencija će igrati prošlogodišnji finalista - Fiorentina.

Bonus video: