Mogao je da bude susret sa istorijom u Budimpešti: Efektna pobjeda "sokola" i pomiješana osjećanja

Crnogorski fudbaleri savladali Litvaniju pod Goricom (2:0) i ostali u igri za plasman na Evropsko prvenstvo. Šanse su im bitno manje nakon što je Mađarska autogolom u 97. minutu remizirala u Sofiji i osigurala vizu za Njemačku

30466 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Najboljom utakmicom u kvalifikacijama za Euro, crnogorski fudbaleri su se oprostili od navijača - pobjeda nad Litvanijom (2:0) donijela je, međutim, i pomiješana osjećanja i nije mogla da se proslavi uz pravu feštu i euforiju.

Potpuni spektakl pokvarili su “baksuzni” Bugari, koji su imali pobjedu u džepu protiv Mađarske u Sofiji, vodili su 2:1 do 97. minuta, ali su Mađari autogolom i spletom okolnosti došli do 2:2 i obezbijedili plasman na Evropsko prvenstvo.

Taj gol, treći koji je bugarski tim primio u nadoknadi vremena u ovim kvalifikacijama (pet izgubljenih bodova na taj način), spriječio je Crnu Goru da u nedjelju u Budimpešti ide na susret sa istorijom, na sve ili ništa, na pobjedu, koja bi je odvela u Njemačku narednog ljeta.

U tim momentima, koji su bili dugi kao vječnost, dok su Bugari čuvali pobjedu nad Mađarskom, Crna Gora je bila na 90 minuta od najveće utakmice svih vremena, veće možda čak i od one protiv Češke, sada već davne 2011.

Nije se dalo u Sofiji, ostala je još jedna nada u čudo - da Bugarska sve pehove naplati u Leskovcu i šokira Srbiju. Uz, naravno, pobjedu na rasprodatoj “Puškaš areni”, protiv rasterećene Mađarske.

Jasno je koliko su nade realne i moguće, jasno je da će se tek sada žaliti za primljenim golom u Viljnusu, za prečkom protiv Mađara pod Goricom, zbog (nezasluženog) poraza od Srbije kod kuće, ali je i činjenica da je bilo pozitivnih stvari, kao i da Crna Gora nikada nije dočekala posljednji meč sa šansama, kakve god one bile, da se plasira na veliko takmičenje.

Važnost duela sa Litvanijom i fudbalski spektakl jeste umanjio autogol bugarskog fudbalera u posljednjim sekundama meča protiv Mađarske, ali nije sputao želju “sokola” da se od navijača oproste dostojanstveno i u velikom stilu.

Počeli su utakmicu u izuzetnom napadačkom poletu, Nikola Krstović je nakon samo 60-ak sekundi iznudio korner, parabolom nakon ubacivanja Dritona Camaja, da bi u nastavku akcije Edvin Kuč pokazao da je briljantni golgeterski debi, protiv Libana, bio sve samo ne plod “početničke sreće” - natrčao je na povratnu loptu Stevana Jovetića i sa 20-ak metara je snažnim udarcem poslao u lijevi ugao.

Tri gola na tri meča u dresu nacionalnog tima - od igrača koji su bili na terenu samo je Jovetić postigao više od veziste kosovskog Balkanija.

Do sredine prvog poluvremena, Crna Gora je bila i opasna - veliku šansu imao je Camaj, čiji je šut sa 13-14 metara zaustavio golman Litvanije, udarci Jovetića i Krstovića su izblokirani, a “bomba” Milutina Osmajića iskosa sa desne strane fijuknula je preko prečke... Međutim, u posljednjih 15-ak minuta, Litvanci su pokazali da su vješti sa loptom, da imaju karakteristike ozbiljnog tima, te da itekako mogu da budu opasni.

Nije bilo velikih šansi, ali se po odnosu snaga vidjelo da je našem timu potreban odmor da bi se “pregrupisao”, ali i da je potreban još makar jedan gol da bi se rival i utakmica “umirili”.

I taj gol olakšanja došao je u prvom napadu u nastavku - dodavanje Camaja i dijagonala Jovetića sa lijeve strane za njegov 34. gol za Crnu Goru i za korak ka pobjedi.

Do kraja su Radulovićevi izabranici potpuno kontrolisali meč, mogli su i da ga ukrase sa još nekim golom (Krstovićev slobodan udarac sa 30-metara golman je izvadio ispod prečke, Rubežićev šut glavom iz dominantnog skoka u duelu sa golmanom zaustavljen je na gol liniji), dok je Mijatović samo jednom bio testiran, udarcem sa 20-ak metara u 88. minutu...

I sada ostaje još jedna završna predstava u sjajnom ambijentu, da se uveliča, a pokuša i da se donekle ublaži mađarska proslava, te da se čekaju vijesti iz Leskovca. A moglo je da bude i drugačije...

CRNA GORA - LITVANIJA 2:0 (1:0)

Podgorica - Gradski stadion. Gledalaca: 4.500. Sudija: Artur Soareš Diaš (Portugal). Strijelci: Kuč u 3. i Jovetić u 48. minutu. Žuti kartoni: Vujačić, Rubežić, Kuč, Camaj (Crna Gora), Vorobjovas, Utkus, Lasickas (Litvanija).

Crna Gora: Mijatović - Vešović, Rubežič, Vujačić, Radunović - Kuč, Janković (79. Lončar), Osmajić, Camaj (75. Đukanović) - Jovetić (69. M. Vukčević), Krstović (79. D. Bakić).

Litvanija: Gertmonas - Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Širvis (63. Upstas) - Utkus (63. Dolžnikov), Vorobjovas (63. Novikovas) - Slivka, Gineitis, Černih (82. Romanovskij) - Paulauskas.

Bonus video: