Vešović i Janković na “kamenolomu”, Jovetić čeka priliku protiv Ferencvaroša

Večeras prvi mečevi nokaut faze u Ligi Evrope i Ligi konferencija, crnogorski fudbaleri čekaju šansu sa Karabagom, odnosno Olimpijakosom

8575 pregleda 1 komentar(a)
Janković, Foto: Shutterstock
Janković, Foto: Shutterstock

Počinje nokaut faza u dva preostala Uefina klupska takmičenja - Ligi Evrope i Ligi konferencija, sa miksom timova koji su jesenas igrali u sva tri, uključujući i Ligu šampiona.

Trećeplasirani timovi iz elite tako će se večeras u plej-ofu Lige Evrope sudariti sa drugoplasiranim iz grupa LE, dok će se trećeplasirani iz LE u plej-ofu Lige konferencija ukrstiti sa drugoplasiranim timovima iz jesenjih grupa LK.

Privilegiju da odmaraju, odnosno preskoče prvu nokaut rundu, imaju samo prvoplasirani - tako će Liverpul, Bajer Leverkuzen, Vest Hem, Brajton, Rendžers, Viljareal, Atalanta, Slavija Prag (Liga Evrope), Fenerbahče, PAOK, Aston Vila, Fiorentina, Klub Briž, Plzenj, Makabi Tel Aviv i Lil (Liga konferencija) čekati svoje rivale u Ligi Evrope.

U akciji su večeras, ili bi mogli da budu, tri crnogorska fudbalera - Marko Vešović i Marko Janković sa Karabagom gostuju Bragi u Ligi Evrope, dok Stevan Jovetić sa Olimpijakosom čeka priliku protiv Ferencvaroša na "Karaiskakisu".

Karabag je “opstao” u Ligi Evrope nakon osvojenog drugog mjesta, ali ga u prvoj nokaut rundi čeka težak zadatak protiv tima koji je bio treći u grupi Lige šampiona, iza Reala i Napolija, a ispred Union Berlina. Braga je posebno neugodna na svom “kamenolomu”, ali šampion Azerbejdžana traži svoju šansu. Janković je dao gol iz penala za Karabag u posljednjem prvenstvenom meču protiv Sabah Bakua (3:3), u kojem je Vešović ušao sa klupe, kolo prije toga protiv Sabaila Vešović je bio starter, a Janković zaigrao u nastavku. Oba crnogorska reprezentativca trebalo bi da budu starteri u Portugalu.

Jovetić će, s druge strane, gotovo izvjesno čekati šansu sa klupe Olimpijakosa, protiv tima koji vodi njegov nekadašnji suparnik sa terena Serije A, Dejan Stanković. Ferencvaroš je bio drugi u svojoj grupi Lige konferencija i naletio je na Olimpijakos, koji je kao treći u Ligi Evrope sišao rang niže u Uefinoj piramidi.

Najbolji strijelac u istoriji crnogorske reprezentacije nije bio starter na posljednjih 12 utakmica Olimpijakosa, otkada se oporavio od lakše povrede, od tada je šest puta ušao sa klupe, dao jedan gol, no ostaje nada da će se njegov status popraviti sa novim trenerom - na klupi tima iz Pireja večeras će debitovati Hose Luis Mendilibar, prošlogodišnji trener Sevilje, aktuelni osvajač Lige Evrope.

Mendilibar je, ako ništa drugo, dobro upoznat sa kvalitetima podgoričkog majstora fudbala, koji je 2017. imao sjajnu epizodu u Sevilji dok je 62-godišnji trener tada sjedio na klupi Eibara.

Pažnju u Ligi Evrope najviše privlači meč Rome i Fejnorda, koji će se sudariti - treću godinu zaredom! Oba prethodna puta uspješniji su bili Rimljani: 2022. u finalu Lige konferencija, 2023. u četvrtfinalu Lige Evrope.

Na klupi “vučice” će u evropskim takmičenjima debitovati legenda kluba, Danijele de Rosi.

- Ovo nije bilo predvidljivo. Datum 14. februar me obilježava - tada je rođendan mojoj kćerki, tada sam prošle godine smijenjen sa mjesta trenera SPAL-a. A sada debitujem u Evropi - kazao je De Rosi.

Bonus video: