Kabinet predsjednika Opštine Tuzi: Obratićemo se Uefi i Fifi, predlažemo da preduzmu neophodne mjere prema FSCG

Iz kabineta stiglo reagovanje nakon odluke Disciplinske komisije FSCG

13594 pregleda 28 reakcija 25 komentar(a)
Navijači Budućnosti na utakmici sa Dečićem, Foto: FSCG
Navijači Budućnosti na utakmici sa Dečićem, Foto: FSCG

Iz kabineta predsjednika Opštine Tuzi, Lindona Đeljaja saopšteno je da je fudbalski klub Dečić nekoliko godina meta najprizemnijih nacionalističkih i šovinisitičkih napada.

Reagovanje iz kabineta predsjednika dolazi dan nakon odluke Disciplinske komisije FSCG, koja je juče kaznila Budućnost sa 10.000 eura, a navijačima ovog kluba, "Varvarima", zabranila da idu na gostovanja na naredna četiri meča.

U obrazloženju kazne se navodi da je Budućnost kažnjena pet hiljada eura, jer su "Varvari" ubacili pirotehnička sredstva na teren i još pet hiljada eura, jer su vrijeđali protivničke igrače na nacionalnoj i vjerskoj osnovi tokom utakmice aktuelnog šampiona protiv Dečića, odigrane devetog aprila na "DG areni".

"Još jedna farsa u režiji Disciplinske komisije FSCG. Svi koji su bili na stadionu tog dana, kao i gledaoci koji su na televiziji pratili jednu od najvažnijih utakmica ove sezone, prisustvovali su ponovnom ničim izazvanom izlivu divljaštva, mržnje i šovinizma", navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsjednika Opštine Tuzi se ističe da je Disciplinska komisija svojim odlukama "pokazala da direktno podstiče ovakvo ponašanje."

"I umjesto da, nakon nekoliko sličnih skandala, FSCG decidirano pokaže nultu toleranciju na rasizam, što je i tendencija same Uefe kroz kampanju Say no to racism, Disciplinska komisija je, svojim odlukama, pokazala da direktno podstiče ovakvo ponašanje, koje ne služi na čast ni državi ni sportu uopšte."

Opština Tuzi će se obratiti i Uefi i Fifi.

"Kao čelnik Opštine Tuzi, koja je osnivač FK Dečić, iniciraću razgovor sa Upravnim Odborom kluba i koalicije na vlasti o mogućnosti da naš klub istupi iz lige, jer umjesto aplauza za korektno ponašanje naših navijača i sportsku igru koju igrači pokazuju na terenu, FK Dečić je već nekoliko godina meta najprizemnijih nacionalističkih i šovinisitičkih napada. Obratićemo se Uefi i Fifi s predlogom da suspenduju i preduzmu neophodne mjere prema FSCG zbog podrške rasizmu i šovinizmu, mržnji na nacionalnoj osnovi prema Albancima, a što se u kontinuitetu manifestuje i koje FSCG ne kažnjava shodno disciplinskom pravilniku", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: