Svjetske šampionke zaustavile Anđelu na putu ka velikoj medalji

Mlada takmičarka Bese došla do borbe za medalje na Evropskim igrama u Krakovu, ali je izgubila polufinale od Srpkinje Nadice Božanić, a meč za bronzu od Francuskinje Altije Loren

8813 pregleda 6 komentar(a)
Anđela Berišaj, Foto: Privatna arhiva
Anđela Berišaj, Foto: Privatna arhiva

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Anđela Berišaj je potvrdila vanserijski talenat i da je “rođena” za tekvondo, ali u žestokoj konkurenciji to nije bilo dovoljno za prvu seniorsku medalju u karijeri.

Na putu do odličja na Evropskim igrama u Krakovu, 17-godišnjakinju iz Tuzi juče su zaustavile dvije posljednje svjetske šampionke - jedna u polufinalu, druga u borbi za 3. mjesto.

Prethodno je ostvarila dvije efektne pobjede nad bolje rangiranim i mnogo iskusnijim rivalkama, ali djevojkama koje su na vrhu svjetskog tekvondoa, Srpkinja Nadica Božanić i Francuskinja Altiji Loren, ipak nije mogla da se suprotstavi.

Može da žali, jer je bila blizu, može da žali i zbog toga što se našla u znatno težem dijelu kostura, ali ne postoji ni najmanji razlog da bude razočarana. Pred njom su najbolje godine, tek je zakoračila na najveću scenu i već na prvim koracima pokazala da je konkurentna, a da bi uskoro mogla da bude i superiorna.

Anđela je u prvoj borbi pokazala veliku takmičarsku zrelost, znatno iskusniju i bolje rangiranu njemačku takmičarku Alemu Hodžić savladala je kontrolišući borbu u obje runde (4:0, 8:6).

U četvrtfinalu ju je čekala domaća predstavnica, Poljakinja Marselina Košel, koja ne pripada evropskom tekvondo kremu, ali je u prvoj rundi potpuno zaustavila našu tekvondistkinju. Anđela nije mogla da pronađe put kroz blok rivalke, 5:0 je bilo za Košel.

U drugoj rundi, Berišaj je pokazala koliko zna, a u trećoj koliko je čvrsta i mentalno jaka. Gubila je 4:0 pola minuta prije kraja borbe, da bi sa dva efektna udarca nogom u bukvalno istoj sekundi preokrenula na 6:4 i u preostalih 12 sekundi odbranila prednost - 2:1 (0:5, 5:2, 6:4).

Osjetio se miris velike medalje, ali je put do finala vodio preko svjetske šampionke iz 2022. godine, Nadice Božanić. Srpska takmičarka je borbu dobila i na iskustvo, i na svježinu (5:1, 13:6), a u finišu druge runde, bilo je, čini se, očigledno da 17-godišnjoj Anđeli fali i snage, jer je prelako ispustila prednost od 6:4 - 20-ak sekundi prije kraja, primivši dva udarca u glavu, a prvi je dosuđen nakon pregledanog snimka i uspješnog “čelendža” trenera Srbije...

Emotivno ispražnjena poslije poraza u polufinalu, za bronzu se borila protiv najteže moguće protivnice, Altije Loren, koja je neočekivano izgubila četvrtfinalni meč od Turkinje Sude Uzunčavdar, a zatim ubjedljivo pobijedila Mađaricu Rebeku Furedi.

Loren je ikona tekvondo sporta, aktuelna je svjetska i evropska prvakinja, osvajačica bronze na Olimpijskim igrama u Tokiju - iskustvo i kvalitet ubjedljivo su nadmašili su mladost i talenat (11:2, 15:1). Francuskinja nije dozvolila iznenađenje, za nju je to bio još jedan meč, za Anđelu najveći u dosadašnjoj kratkoj “ozbiljnoj” karijeri...

Po onome što je pokazala u mlađim kategorijama, ali i u seniorskoj konkurenciji, ne samo na Evropskim igrama, mogao bi da bude prvi u nizu velikih duela, duela za medalje na najvećim takmičenjima.

Bonus video: