Većina poslanika u parlamentu BiH nije podržala smjenu ministra zbog korona-žurke

Zahtjev za smjenu Košarca poslanici opozicije uputili su zbog njegovog prisustva tzv. korona žurci u Sarajevu za vrijeme policijskog časa, kojoj je prisustvovalo dvadesetak osoba, među njima neki od pjevača narodne muzike.

1657 pregleda 0 komentar(a)
Korona-žurka zbog koje je incirana smjena ministra trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Foto: Klix.ba
Korona-žurka zbog koje je incirana smjena ministra trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Foto: Klix.ba

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržao predlog opozicionih poslanika o smjeni ministra trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD).

Za smjenu glasalo je 13 poslanika, protiv je bilo 15, a 11 poslanika se uzdržalo se od glasanja.

Zahtjev za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića (Ujedinjena Srpska) nije dobio entitetsku većinu, pa će odluka o njegovom statusu biti donijeta u drugom krugu glasanja.

Za Ilićevu smjenu glasalo je 16 poslanika, protiv 14, a od glasanja se suzdržalo devet poslanika.

Da bi bio smijenjen trebalo je da među onima koji su glasali su njegovu smjenu bude i većina poslanika iz RS.

Zahtjev za smjenu Košarca poslanici opozicije uputili su zbog njegovog prisustva tzv. korona-žurci u Sarajevu za vrijeme policijskog časa, kojoj je prisustvovalo dvadesetak osoba, među njima neki od pjevača narodne muzike.

Košarac je prije glasanja, obraćajući se poslanicima, priznao da je otišao na proslavu rođendana doktora koji je liječio njegovu pokojnu majku, sa kojim je i kućni prijatelj.

Dodao je da "nije razmišljao" u trenutku kada je pozvan na zabavu.

"Poštovaću odluke Parlamentarne skupštine BiH", zaključio je Košarac.

Prije glasanja poslanici su vodili žestoku trosatnu raspravu.

U obrazloženju incijative za smjenu ministra Košarca je navedeno da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u RS on prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze.

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem prekšio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće i vanrednog stanja.

Za zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vrijeme vanrednog stanja u RS, u noćnim časovima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze.

Bonus video: