Demonstranti u Skoplju se sukobili sa policijom

Protest je počeo ispred zgrade Vlade Sjeverne Makedonije, ispred koje je postavljen korodon policije u opremi za razbijanje demonstracija, a završio pred Sobranjem, gdje su desetine mladića, od kojih jedan dio i maskiran, bacale petarde, navijačke baklje, flaše sa vodom i kamenje na policijski kordon

8968 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta u Skoplju, Foto: Screenshot/Youtube
Sa protesta u Skoplju, Foto: Screenshot/Youtube

Demonstranti koji protestuju protiv prihvatanja francuskog predloga za rješenje spora sa Bugarskom sukobili su se večeras sa policijom ispred Sobranja Sjeverne Makedonije.

Protest je počeo ispred zgrade Vlade Sjeverne Makedonije, ispred koje je postavljen korodon policije u opremi za razbijanje demonstracija, a završio pred Sobranjem, gdje su desetine mladića, od kojih jedan dio i maskiran, bacale petarde, navijačke baklje, flaše sa vodom i kamenje na policijski kordon.

Nakon što su uklonili zaštitnu ogradu i pošli prema kordonu, policija je intervenisala i potisnula demonstrante dalje od zgrade palamenta Sjeverne Makedonije, obezbjeđujući okolne ulice.

Demonstranti nastavljaju da bacaju predmete na policiju, a kako je javio Radio Slobodna Evropa, ima povrijeđenih policajaca, kola hitne pomoći stigla su pred skupštinu, a najmanje dvojica demonstranata su privedena.

Više hiljada građana okupilo se prethodno večeras u Skoplju, četvrti dan za redom, tražeći od vlade Sjeverne Makedonije da odbaci francuski predlog za rješavanje spora sa Bugarskom, koji je već prihvaćen u Sofiji.

Učesnici protesta, koje podržava najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE, smatraju da je francuski predlog štetan po makedonske nacionalne interese i da vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Na protestu su mogli da se čuju pozivi na ostavku, uvredljive riječi upućene političarima, premijeru Sjeverne Makedonije, predsjedniku države, ministru spoljnih poslova.

Prethodno su u protestnoj šetnji od Vlade do Sobranja nezadovoljni građani u koloni prošli ispred ministarstva spoljnih poslova koju su gađali jajima, petardama i drugim predmetima, gdje su tražili ostavku ministra Bujara Osmanija, za koga smatraju da loše vodi pregovore sa Sofijom.

Demonstranti su nosili državne zastave, kao i zastave sa suncem iz Vergine, simbolom antičke Makedonije, a tokom protesta uzvikivali su "Ostavke, ostavke", "Makedonija, Makedonija", "Nikad Sjeverna, samo Makedonija". U Skoplju danas boravio predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel da bi podstakao makedonske vlasti i građane da prihvate francuski predlog iza kojeg je stala cijela EU i za koji kaže da će omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora, koji će de fakto deblokirati EU integracije Sjeverne Makedonije.

Vlada Dimitra Kovačevskog i šef države Stevo Pendarovski su Mišelu potvrdili da je predlog nakon modifikacije postao prohvatljiv, ali da konačnu reč treba da da parlament.

Taj predlog za rješenje spora i početak pregovora je naišao na jak otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahtjeva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije.

Bonus video: