Mišel: Nadam se da ćemo u slučaju Crne Gore vidjeti dodatne korake naprijed

Predsjednik Evropskog savjeta poručio da od Crne Gore očekuje više reformi posebno u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa...

6686 pregleda 4 komentar(a)
Mišel, Foto: REUTERS
Mišel, Foto: REUTERS

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel poručio je da je današnji Samit EU-Zapadni Balkan prilika da se zemljama kandidatima, uključujući Crnu Goru, uputi dodatan politički podstrek kako bi implementirale potrebne reforme.

"Očekujemo od njih više reformi posebno u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa... Nadam se da ćemo u slučaju Crne Gore vidjeti dodatne korake naprijed", rekao je Mišel novinarima u Briselu, uoči Samita.

Kazao je da proces proširenja ostaje zasnovan na zaslugama.

"Znate moj lični stav da moramo biti spremni do 2030. godine i da obje strane moraju da ulaže napore", rekao je Mišel.

On je kazao i da će EU uraditi svoj dio posla.

"Zato smo i započeli stratešku debatu na nivou lidera kako bi identifikovali šta treba da učinimo", izjavio je Mišel uoči samita.

On je dodao da želi da vidi više investicija i ekonomskog razvoja kako bi se na terenu što prije vidjeli pozitivni efekti integracija.

"Za EU je najbitnije da ostanemo ujedinjeni. Proces proširenja ostaje zasnovan na zaslugama, što ćemo još jednom objasniti i našim partnerima iz Zapadnog Balkana. Znate moj lični stav da moramo biti spremni do 2030. godine i da obje strane moraju da ulaže napore", rekao je Mišel.

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, u čijem fokusu je dalje približavanje dvije strane, ali i pojedina sporna pitanja, održava se danas u Briselu.

Bonus video: