Kuomo pozvao Trampa da nosi masku i bude primjer drugim ljudima da je nose

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju ljudima da nose zaštitne maske u javnosti naročito tamo gdje je teško održavati socijalnu distancu

4561 pregleda 1 komentar(a)
Endrju Kuomo, Foto: AP
Endrju Kuomo, Foto: AP

Guverner Njujorka Endrju Kuomo pozvao je predsjednika SAD Donalda Trampa da izda naredbu o obaveznom nošenju maski u javnosti i da je i sam nosi i bude primjer drugim ljudima.

"Mi smo to u Njujorku uradili prije dva mjeseca'', rekao je Kuomo, demokrata, dodajući da sada to zahtijevaju i druge države koje su se u početku odupirale takvoj naredbi.

"Neka predsjednik izda naredbu o obaveznom nošenju maski, a onda neka bude primjer drugima tako što će i sam nositi masku, jer znamo da pomažu.''

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju ljudima da nose zaštitne maske u javnosti naročito tamo gdje je teško održavati socijalnu distancu.

Tramp je rekao da je nošenje maski u redu, ali ne za njega.

Na sastanku sa gradonačelnicima, Kuomo je rekao da zvaničnici preispituju plan kako da omoguće ljudima da jedu u restoranima u zatvorenom prostoru u Njujorku a da ne ugroze postignuti napredak u smanjenju broja zaraženih koronavirusom.

"Ručanje u baštama restorana je funkcionisalo vrlo dobro'', rekao je Kuomo, ali pokazalo se da je ručak u zatvorenim prostorima "problematičan" u drugim državama.

On je rekao da će se državni zvaničnici konsultovati sa vlasnicima restorana i donijeti odluku u srijedu.

Gradonačelnik Bil de Blasio rekao je da je grad na putu da dozvoli ručanje u zatvorenom prostoru sa ograničenim kapacitetom, počevši od 6. jula, kao dio sledeće faze ponovog otvaranja.

Kuomo je naveo da će biti potrebni efikasni filteri koji mogu da uklone viruse iz ventilacionih i rashladnih sistema u svim tržnim centrima koji se ponovo otvaraju.

Takvi filteri biće instalirani u Barkliz centru na dodjeli MTV nagrada 30. avgusta, rekao je on.

Bonus video: