Američki izaslanik nudi ekonomsku korist od mirovnog sporazuma u Avganistanu

Halilzad nije iznio pojedinosti o ponuđenim vrstama projekata koji bi trebalo da pokrenu ratovima razorenu privredu Avganistana čiji se život sada sa 75 odsto finansira iz međunarodnih donacija

3915 pregleda 1 komentar(a)
Američki izaslanik Zalmaj Halilzad, Foto: Beta/AP
Američki izaslanik Zalmaj Halilzad, Foto: Beta/AP

Izaslanik Vašingtona u Avganistanu je danas naglasio ekonomsku korist od mirovnog sporazuma s talibanima, nastojeći da progura sporazum koji je naišao na nove političke prepreke i u SAD i u regionu.

Zalmaj Halilzad je završio jednonedjeljno putovanje do Uzbekistana, Pakistana i Katara - gde je sjedište talibanskih pregovarača.

Halilzad nije iznio pojedinosti o ponuđenim vrstama projekata koji bi trebalo da pokrenu ratovima razorenu privredu Avganistana čiji se život sada sa 75 odsto finansira iz međunarodnih donacija.

Pomenuo je zajedničke ekonomske projekte s Katarom i Pakistanom, moguće za infrastrukturu i trgovinu.

SAD su u februaru potpisale mirovni sporazum s talibanima da bi se okončalo 19 godina rata u Avganistanu.

Međutim, Vašington se nedavno upetljao u kontroverzu s obavještajnim izveštajima da je pobunjenicima koji imaju veze s talibanima Rusija plaćala da ubijaju vojnike SAD i NATO.

Uz to, Pentagon je u srijedu objavio izveštaj u kojem se dovodi u pitanje opredjeljenje talibana da okončaju veze sa Al-Kaidom, iako ih mirovni sporazum poziva na to, da se Avganistan više ne bi koristio za napad na američke interese ili njihove saveznike.

Halilzad je tako završio svoju najnoviju diplomatsku misiju, a, dijelom zbog pandemije koronavirusa, nema datuma za njegove ključne pregovore u Avganistanu koji bi talibane povezali s avganistanskom vladom i drugim lokalnim akterima.

Najveća prepreka je puštanje zatvorenika: mirovnim sporazumom je avganistanska vlada pozvana da oslobodi 5.000 zarobljenih talibana u zamjenu za 1.000 vladinog osoblja koje bi oslobodili talibani. Ali, do sada je vlada oslobodila 4.015 talibana, a oni 669 zarobljenika.

Bonus video: