Ubjedljiva pobjeda tvrde struje na izborima u Iranu

Izbori su bili prvi koji su održani nakon velikih protesta zbog tragične smrti Mahse Amini 2022. godine

3027 pregleda 0 komentar(a)
Irankinje i Iranci dok su glasali na tokom parlamentarnih izbora na biračkom mjestu u Teheranu, Foto: Reuters
Irankinje i Iranci dok su glasali na tokom parlamentarnih izbora na biračkom mjestu u Teheranu, Foto: Reuters

Na izborima u Iranu koje su obilježili niska izlaznost i pozivi na bojkot ubjedljivo su pobijedili "tvrdolinijaši" i ultrakonzervativci, pokazali su prvi preliminarni rezultati saopšteni danas.

Zvaničnici još nijesu saopštili tačne podatke o izlaznosti, ali se vjeruje da je bila niska.

Nije jasno da li je tome razlog apatija glasača ili želja građana da pošalju jasnu poruku iranskom teokratskom režimu. Bilo je i poziva na bojkot, uključujući i od strane zatvorene dobitnice Nobelove nagrade, Narges Mohamadi.

Izbori su bili prvi koji su održani nakon velikih protesta zbog tragične smrti Mahse Amini 2022. godine.

Od 290 mjesta u parlamentu u prvom krugu je popunjeno 245, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva unutrašnjih poslova, Mohsena Eslamia.

Od tih 245 već izabranih, 200 se smatraju kandidatima "tvrdolinijaša" i ultrakonzervativaca, ostalih 45 se smatra za umjerene ili nezavisne kandidate.

Od svih ukupno izabranih samo 11 su žene.

Za preostalih 45 mjesta u parlamentu će biti organizovan drugi krug izbora.

Zajedno sa parlamentarnim u Iranu su 1. marta održani i izbori za Savjet eksperata, tijelo koje broji 88 ljudi koji će služiti osmogodišnji mandat i koji će izabrati novog Vrhovnog vođu Irana poslije sadašnjeg Alija Hamneija.

Sadašnji predsjednik Irana, Ebrahim Raisi, koji je bio štićenik Hamneija smatra se za mogućeg njegovog nasljednika. Drugi mogući nasljednik je Hamneijev sin Modžtaba, koji trenutno nema nikakav položaj u vlasti.

Bonus video: