Hezbolah gađao vojne položaje na sjeveru Izraela poslije pogibije jednog od svojih pripadnika

Borci Hezbolaha izveli su vazdušni napad dronovima na dva izraelska vojna položaja sjeverno od grada Akre, javio je taj proiranski pokret u saopštenju

6667 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Hezbolah je saopštio danas da je dronovima gađao vojne položaje na sjeveru Izraela kao odgovor na pogibiju jednog od svojih pripadnika u izraelskom udaru na jug Libana.

Libanski Hezbolah svakodnevno razmjenjuje vatru sa Izraelom od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa u pojasu Gaze, prije više od šest mjeseci.

Borci Hezbolaha izveli su vazdušni napad dronovima na dva izraelska vojna položaja sjeverno od grada Akre, javio je taj proiranski pokret u saopštenju.

Dodaje se da je taj napad "odgovor na ubistvo" jednog pripadnika Hezbolaha jutros.

Hezbolah koji je pojačao svoje napade poslednjih dana obično se zadržava na gađanju graničnih položaja.

Izraelska vojska saopštila je da je "presrela dvije sumnjive vazdušne mete kod sjeverne obale".

Jutros je jedan izraelski dron pogodio inženjera Hezbolaha, člana vazduhoplovne odbrane, rekao je za Frans pres izvor blizak toj šiitskoj grupi.

Udar je izveden u priobalnoj oblasti Tir, na oko 35 kilometara sjeverno od granice sa Izraelom, prema fotografu Frans presa koji je vidio potpuno ugljenisana kola.

U saopštenju Hezbolah je izrazio žaljenje za smrt jednog od svojih pripadnika u mjestu gdje se udar dronom dogodio.

Izraelska vojska je saopštla da je gađani čovjek bio važan terorista jedinice vazduhoplovne odbrane Hezbolaha, koji je bio umiješan u planiranje i sprovođenje terorističkih napada na Izrael i uključen u aktivnosti vazduhoplovne jedinice Hezbolaha.

Hezbolah je u nedjelju uveče javio da je oborio izraelski dron iznad Libana i izraelska vojska je to potvrdila.

Izraelska vojska je takođe objavila da je eliminisala važnog teroristu snaga al Radvan, elitne jedinice Hezbolaha.

Već više od šest mjeseci Izrael gađa mete sve dublje u Libanu i njegovi dronovi redovno ciljaju pripadnike tog proiranskog pokreta.

U razmjeni vatre između Izraela i Hezbolaha od početka rata u Gazi 7. oktobra poginulo je 378 osoba sa libanske strane, među kojima 252 borca tog libanskog pokreta kao i oko 70 civila, prema računici Frans presa.

Na sjeveru Izraela je prema izraelskoj vojsci poginulo 11 vojnika i osam civila. Desetine hiljada mještana moralo je da pobjegne iz te zone sa obje strane granice.

Bonus video: