Klima uređaji kod novijih auta se kvare već nakon tri godine

Kod modernih kompresora brzo stradaju gumice i ležajevi na remenici kompresora, kao i elektromagnetni ventili na kompresoru.
314 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2014. 09:33h

Vozač koji upravlja automobilom u čijoj je kabini temperatura 35 stepeni, ima reakcije kao osoba koja u krvi ima 0,5 promila alkohola, upozoravaju eksperti za saobraćaj. Pored bezbjednosnog aspekta, vrlo je važan i komfor putnika, za koje vožnja u pregrijanom vozilu predstavlja pravo mučenje.

Naravno, danas je velika većina automobila opremljena klima uređajima, ali pazite: čak iako imate noviji automobil, ne znači da ćete da budete pošteđeni neprijatnih iznenađenja.

Specijalista za automobilske klima uređaje, Vlatko Vuković, vlasnik servisa “Frigomax Vuković”, kaže da kod nove generacije kompresora, koji su najvažniji djelovi klima uređaja, do problema masovno dolazi već oko treće-četvrte godine upotrebe.

“Kod modernih kompresora brzo stradaju gumice i ležajevi na remenici kompresora, kao i elektromagnetni ventili na kompresoru. To već počinje da se kvari nakon tri godine upotrebe”, priča Vuković.

Kvar ležaja ili gumice na remenici se manifestuje neuobičajenim zvukom motora, pa vozač može da osjeti da nešto nije u redu. Zamjena ležaja staje 40 do 45 eura, a tom prilikom je potrebno zamijeniti i freon i ulje u sistemu.

“Kada dođe do kvara elektromagnetnih ventila, jedini simptom je potpuni izostanak hlađenja. Zamjena ventila košta od 80 do 100 eura, a takođe zahtijeva zamjenu ulja i freona”.

Zato Vuković preporučuje redovnu kontrolu sistema hlađenja u automobilu, bez obzira na starost vozila, i dodaje da je u njegovom servisu pregled besplatan.

“Kontrola obuhvata pregled svih komponenata klima uređaja, počevši od količine freona u sistemu, preko rada kompresora, do provjere filtera klime. U slučaju da ustanovimo neke nepravilnosti, u dogovoru sa klijentom odmah pribjegavamo opravci, jer kvar na ležaju koji je relativno jeftin, može da dovede do uništenja kompresora, koji je najskuplji dio sistema”, objašnjava Vuković.

Vozači se ipak najčešće sjete “klime”, kada tokom prvih vrelih dana pritisnu dugme AC na komandnoj tabli, a nakon toga shvate da iz ventilacionih otvora izlazi vrući vazduh.

S obzirom da većina vozača klimu koristi samo tokom ljeta, oni do saznanja o problemu dolaze u najnezgodnijem momentu, kada je većina servisa za klima uređaje prezauzeta.

“Mi uspijevamo da izađemo u susret klijentima, ali i od njih očekujemo razumijevanje, jer tokom prvih ljetnjih dana radimo bez odmora, nekad i do ponoći”, kaže Vuković, čiji servis je ovlašćen i za servisiranje rashladnih sistema proizvođača Carrier i Thermo king, koji se ugrađuju kod komercijalnih vozila. Prilikom dijagnoze budite uz majstoraU servisu “Frigomax Vuković” zamjena freona i ulja košta 35 eura, a garancija je 6 mjeseci. “Mušterije često traže da se samo dopuni freon, jer takav zahvat košta nešto manje, ali mi to nerado radimo, jer ako u sistemu ne postoji dovoljna količina ulja, doći će do kvara na kompresoru, koji može da košta i preko 200 eura. Osim toga, uz kompletnu zamjenu freona i ulja ide i vakuumiranje sistema i ispitivanje azotom pod pritiskom, čime možemo da utvrdimo gdje sistem gubi freon.”

“Ako kompresoru nema spasa, a mušterija ne želi da kupi novi dio čija cijena ide i do 1.000 eura, mi nudimo reparirane kompresore koji koštaju od 150 do 220 eura, i za koje dajemo garanciju od 6 do 12 mjeseci. Prilikom utvrđivanja kvara bi bilo poželjno da mušterija bude uz nas, jer su to vrlo škakljive stvari, a mi želimo da održimo maksimalno povjerenje klijenata.Nečist filter doprinosi neprijatnim mirisima

Filter klime bi bilo poželjno da se promijeni jednom godišnje. Prljavština se taloži na isparivaču, talože se buđ i gljivice i dolazi do neprijatnih mirisa i mogućih problema po zdravlje putnika. Filter košta od 5 do 25 eura, u zavisnosti od tipa vozila i materijala od koga je izrađen sam filter.

Galerija

Bonus video: