Inspektore zanima šumsko blago: Ivanović saslušan u Specijalnom policijskom odjeljenju

Petar Ivanović je saslušan u svojstvu građanina u petak, a govorio je o načinu naplate i raspodjeli naknada za nedrvne šumske proizvode - pečurke, jagode, borovnice...

49767 pregleda 89 reakcija 58 komentar(a)
Ivanović nakon saslušanja u SPO, Foto: BORIS PEJOVIC
Ivanović nakon saslušanja u SPO, Foto: BORIS PEJOVIC

Nekadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović pred inspektorima Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) pričao je i o naknadama za nedrvne šumske proizvode.

Prema saznanjima “Vijesti”, Ivanović je u prostorijama tog policijskog odjeljenja saslušan u petak, 15. marta, a izjavu je dao u svojstvu građanina. Saslušan je u novom predmetu, formiranom zbog sumnje u određene zloupotrebe u Direktoratu za šumarstvo i drvnu industriju.

“Vijesti” saznaju da je Ivanović inspektorima rekao kada je obavljao funkciju ministra poljoprivrede, ali i da je u periodu koji ih zanima na čelu Direktorata za šumarstvo i drvnu industriju bio Adem Fetić, a saopštio je i ko mu je bio pomoćnik.

Navodno je i rekao da je Direkcija imala zaseban žiro-račun, i da se kao ministar nije bavio onim što su bile isključive nadležnosti Fetića i njegovog pomoćnika.

Inspektore Specijalnog policijskog odjeljenja zanimao je i način naplate i raspodjele naknada za korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda.

Pravilnik o bližem načinu sprovođenja postupka davanja nedrvnih šumskih proizvoda na komercijalno korišćenje usvojen je 2018. godine. Pod nedrvnim šumskim proizvodima podrazumijeva se ljekovito bilje, vrste koje se ne koriste u drvnoj i prerađivačkoj industriji, pečurke, šumske jagode, borovnice i slično.

Ivanović je na čelu vladinog resora za poljoprivredu i ruralni razvoj bio od 2012. do 2016. godine.

Taj dugogodišnji funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) među optuženima je za zloupotrebu službenog položaja prilikom raspodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017. godine.

Na ročištu za potvrđivanje optužnice, održanom krajem februara, negirao je krivicu i rekao da nije nastupila šteta za državu. Tada je kazao i da ne razumije optužnicu SDT-a o nezakonitoj dodjeli sredstava iz Abu Dabi fonda, jer su, kako je kazao, neki od kredita vraćeni u potpunosti, dok su ostali pokriveni kolateralom koji prevazilaze iznose datih kredita.

Osim Ivanovića, zbog optužbi za nenamjensko trošenje kredita od 50 miliona, optuženi su i nekadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Budimir Mugoša, bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević i procjenitelj Milan Adžić.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić rekao je da ostaje pri navodima optužnice, navodeći da je u istrazi pribavljeno dovoljno dokaza za osnovanu sumnju za kontradiktorni postupak protiv tih optuženih.

“Objasnite mi šta se meni tačno stavlja na teret, jer ne mogu da rauzmijem o čemu se ovdje radi. Ekonomista sam, nisam pravnik, pa neka mi to neko objasni, ako može”, kazao je Ivanović.

Zatražio je da mu neko odgovori - kome je to donio korist u vezi kredita iz Abu Dabi fonda.

“Riječ je o šest kredita, od kojih su dva uredno vraćena, sa kamatom. Vraćanje jednog je u toku. Za tri kredita obezbijeđene su kolaterale, čije vrijednosti prevazilaze iznose datih kredita. Kako sam ja nekom pribavio korist, ako neko drugi nije pokrenuo postupak naplate kolaterala”, rekao je Ivanović.

Bonus video: