Preminuo okrivljeni za ubistvo Srđana Vojičića

Puniša Vojičić, stric pokojnog Srđana Vojičića, rekao je da sumnja da je Vuković ubijen ili da je sklonjen u inostranstvo. "Ipak smatram da je ubijen jer oni čiste svjedoke, a mali je mnogo rekao", kazao je Vojičić

103586 pregleda 135 reakcija 32 komentar(a)
Vuković (arhiva), Foto: Savo Prelević
Vuković (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2024. 15:33h

Ponovljeno suđenje Željku M. Vukoviću iz Podgorice, optuženom za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici.

Na ročištu je pročitan dopis policije koja je imala naredbu da ga privede i obavijestila sud da je Vuković preminuo.

Advokatica Aleksandra Rogošić rekla je na ročištu da je istu informaciju dobila i od Vukovićeve majke.

“Majka Željka Vukovića me pozvala da je bolestan, zbog toga na prethodno suđenje petog marta nije došao. Ponovo sam je kontaktirala telefonom, koja mi je rekla da je preminuo prvog aprila”, kazala je advokatica Rogošić.

Sud će zvanično da provjeri činjenicu smrti i da pribavi izvod iz registra umrlih. Nakon toga će Viši sud da donese rješenje o obustavi sudskog postupka usljed smrti.

Puniša Vojičić, stric pokojnog Srđana Vojičića, rekao je da sumnja da je Vuković ubijen ili da je sklonjen u inostranstvo. Sudu je predložio da, pored zvaničnog dopisa, naloži da se ispita da li je Vuković zaista mrtav, gdje mu je grob i da li je tijelo koje se nalazi u grobnici zaista njegovo.

"Meni se čini da je ovo prvoaprilska šala. Nigdje nisam vidio obavijest o njegovoj smrti. Ne znamo gdje mu je grob. Može li se vidjeti je l' Vuković preminuo ili je ubijen. Vrlo je moguće da su ga malo špricnuli. On je heroinski zavisnik i žalio se i da su ga u zatvoru tukli", izjavio je Vojičić.

Dodao je da sumnja da je Vuković je sklonjen u Dubai gdje, kako tvrdi, nalogodavci prebijanja Brkovića "imaju pojedini stanove i milijarde".

"Ipak smatram da je ubijen jer oni čiste svjedoke, a mali je mnogo rekao", kazao je Vojičić.

Naredno ročište zakazano je za 23. april.

"Vijesti" su nedavno u dva nastavka objavile transkripte telefonskih komunikacija vođa kavačkog klana i sa njima povezanih policajaca, u kojima tvrde da znaju ko je organizovao i učestvovao u napadu na književnika, kada je fizički likvidiran njegov tjelohranitelj.

Iz poruka koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol, proizilazi da je vođa kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer informacije o tome dobio iz Istražnog zatvora, od svog vojnika koji je iza rešetaka "saslušavao" Vukovića...

Apelacioni sud Crne Gore je na sjednici vijeća od 6. aprila 2023. godine donio rješenje kojim je uvažio žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Željka Vukovića i ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Presudom Višeg suda, optuženi Vuković oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog djela – ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu iz člana 143 u vezi člana 20 i člana 23 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci.

„Odlučujući o žalbama Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Željka Vukovića, vijeće Apelacionog suda je utvrdilo da je prvostepena presuda zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka na čije postojanje ovaj sud pazi i po službenoj dužnosti, jer prvostepeni sud u obrazloženju presude nije naveo razloge o odlučnim činjenicama koje se odnose na postojanje krivičnog djela za koje je optuženi oglašen krivim i osudjen i krivice optuženog za isto, a dati razlozi su nejasni i protivrječni sadržini provedenih dokaza“, navodi se saopštenju Apelacionog suda objavljenom na sajtu suda.

Optužnicom je predstavljeno da je Željko Vuković oko 21,50 časova 24. oktobra 2006. godine, u Ulici Obala Ribnice ispred broja 8 u Podgorici, zajednički sa još dva lica, po prethodnom dogovoru, umišljano pokušao da ubije više osoba. Okrivljeni je sa dva NN lica, naoružani pištoljem i metalnim šipkama, došao u Ulicu Obala Ribnice u neposrednoj blizini broja 8, gdje se u mraku skrivao sa njima, čekajući dolazak oštećenog Brkovića i Vojičića, koji je bio u funkciji njegovog obezbjeđenja, znajući da moraju doći na to mjesto jer oštećeni Brković tu stanuje. U trenutku kada su oni došli vozilom “audi A6”, okrivljeni Vuković zajedno sa jednim NN licem, napali Brkovića šipkama, tako što je zamahnuo I zakačio gap o glavi, ali je u daljem napadu bio spriječen jer je Brković uspio da mu otme šipku i da ga obori, a za to vrijeme ga je NN lice udaralo metalnom šipkom u glavu i tijelo. Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah u Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt. Okrivljeni Vuković je, prema navodima optužnice, kao saizvršilac izvršio krivično djelo teško ubistvo.

Bonus video: