Odnosi na relaciji MUP - Uprava policije nisu idlični: Rampa za 2.000 rješenja

Sagovornici lista navode je ministar MUP-a Danilo Šaranović stopirao rješavanje kadrovskih predloga čelnika UP i da navodno i ignoriše dopise aktuelnog v. d. šefa policije Aleksandra Radovića. MUP i UP u zajedničkom odgovoru Vijestima tvrde “da su sve procedure i sistem odgovornosti u okviru rada MUP-a jasno definisane i da stoga ove tvrdnje nijesu istinite”

49799 pregleda 61 reakcija 18 komentar(a)
Ima li konfuzije u Upravi policije, kako tvrdi bivši ministar (ilustracija), Foto: Filip Roganovic
Ima li konfuzije u Upravi policije, kako tvrdi bivši ministar (ilustracija), Foto: Filip Roganovic

Najmanje 2.000 rješenja za raspored unutar sistema, a na predlog čelnika Uprave policije, mjesecima čami u Kadrovskoj službi Ministarstva unutrašnjih poslova jer je to navodno stopirao ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović zbog neslaganja sa bivšim direktorom Zoranom Brđaninom i sada aktuelnim vršiocem dužnosti šefa policije Aleksandrom Radovićem.

Sagovornici “Vijesti” iz policije tvrde da su to rješenja za policijske službenike, starješine svih sektora, regionalnih centara i odjeljenja bezbjednosti, koji ispunjavaju uslove po važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta usvojenom u avgustu 2023. godine.

Ministar Šaranović navodno stopirao je i sve kadrovske predloge i rješenja, koje od dolaska na čelo Uprave policije pokušava da sprovede v. d. direktor Radović, a čija je to i isključiva zakonska nadležnost, ali i zabranio da Direktorat za normativne poslove i Služba za kadrovska pitanja MUP-a donose rješenja o radnom rasporedu bez odobrenja državnog sekretara Petra Koprivice i šefice kabineta Snežane Vujović...

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije u zajedničkom odgovoru “Vijestima”, što do sada nije bio slučaj, na pitanja da li je tačno da ministar ignoriše gotovo svaki službeni dopis v. d. direktora Radovića i da je stopirao kadrovske predloge i rješenja, saopštili “da su sve procedure i sistem odgovornosti u okviru rada MUP-a jasno definisane i da stoga ove tvrdnje nijesu istinite”.

U zajedničkom odgovoru naveli su i da MUP i Uprava policije, kao posebna organizaciona jedinica ministarstva, funkcionišu regularno i u punom kapacitetu i da se profesionalna komunikacija ministra Šaranovića i v. d. direktora Radovića “obavlja na redovnom nivou i u cilju postizanja pune efikasnosti u svim linijama rada”.

“Vijesti” su u posebnim dopisima pitale MUP i UP kakva je profesionalna saradnja Šaranovića i Radovića, te da li trpi služba zbog neslaganja unutar izvršne vlasti oko načina kako je izabran vršilac dužnosti direktora policije.

“O okolnostima postavljenja v. d. direktora Uprave policije i ministar Šaranović i v. d. direktora Radović već su iznijeli jasne stavove u javnosti i pokrenuti su određeni pravni procesi pred nadležnim institucijama koji čekaju svoj epilog. Uprkos navedenom, ministar Šaranović i v. d direktora Uprave policije Radović ni u jednom trenutku nisu, niti će dovesti u pitanje funkcionisanje sistema bezbjednosti, koje je prioritetno u smislu zaštite građana i njihove imovine”, tvrde u odgovoru.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da situacija unutar sistema nije nimalo idilična, te da ministar ignoriše gotovo svaki službeni dopis v. d. direktora policije, te da je to bio slučaj dok je službom rukovodio smijenjeni direktor Zoran Brđanin.

Od spornog imenovanja Radovića, navode izvori, Šaranović je imao nekoliko sastanaka sa v. d. direktorom, a tokom kojih je iskoristio priliku da ponovi javne stavove, koji se tiču nezadovoljstva odlukom Vlade da na čelu UP bude izbpr Spajića, a ne njegov predlog za tu poziciju.

S druge strane, kako tvrde sagovornici iz policije, i v.d. direktor Radović je takođe zabranio svojim najbližim saradnicima bilo kakvu komunikaciju sa ministrom i njegovom administracijom, a da on prethodno to ne odobri ili bude upoznat sa razlozima...

Saradnju na relaciji MUP/UP najbolje je ogolio slučaj kada su šumokradice, u noći između 24. i 25. marta u selu Vinicka nadomak Berana, najvjerovatnije pucale na službenike granične policije i Uprave carina, a u tom incidentu lakše je povrijeđen policajac N. R.

Razne medijske interpretacije i konfuzne podatke o slučaju iz Vinicke dodatno su tog dana pojačali premijer Spajić koji je naveo da će tražiti hitan izvještaj od v. d. direktora Radovića i ministra poljoprivrede Vladimira Jokovića, a potom se oglasio i ministar Šaranović koji je naveo da je dobio informaciju o incidentu u Beranama “koja nije potpuna, zbog čega je tražio temeljnu istragu o tom slučaju”...

Tog dana saopštenje je poslao i bivši ministar MUP-a Filip Adžić koji je naveo da “borba u bezbjednosnom sektoru između Pokreta Evropa sad i Demokrata, proizvele su neodrživu situaciju i konfuziju u Upravi policije, a kriminalcima dali vjetar u leđa i nadu da ponovo mogu kontrolisati institucije”...

Vlada je na maratonskoj sjednici 12. marta ove godine izabrala za vršioca dužnosti Radovića i to predlog premijera Milojka Spajića, a prije toga nijesu prihvatili predlog ministra Šaranovića, čija je to zakonska nadležnost, da v. d. šef policije bude pomoćnik direktora Sektora za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović.

Zbog toga je Šaranović podnio tužbu Upravnom sudu protiv Vlade jer su ministri nezakonito ovlastili premijera Spajića da predloži novog kandidata, te da je on protivpravno predložio Radovića zbog čega smatra da je policijski funkcioner nezakonito izabran na tu poziciju.

Ministar traži poništenje rješenja o imenovanju Radovića, a kao razloge za to navodi pogrešnu primjenu materijalnog prava, povredu pravila postupka i pogrešno utvrđeno činjenično stanje...

Premijer Spajić kasnije je komentarisao da je “nekako malo čudno da neko sam sebe tuži”, a nakon što je iz medija saznao je ministar unutrašnjih poslova podnio tužbu Upravnom sudu protiv izvršne vlasti čiji je član.

Neraspoređeni - vječna boljka

Ni nova izvršna vlast Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije ne rješavaju vječnu boljku policije - neraspoređene kadrove.

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti” u ovom trenutku u Upravi policije je između 80 i 100 neraspoređenih starješina uglavnom u zvanju glavni ili viši policijski inspektor.

“Vijesti” su godinama i više navrata od bivpih šefova policije tražile podatke koliko je tačno kadrova koji su godinama na “bijelom hljebu” ali te informacije nikada nijesu saopštene.

Obećanja da će se problem neraspoređenih kadrova riještiti redom su davali bivši Zoran Brđanin ali i vršilac dužnosti UP Nikola Terzić.

Problem se samo uvećava nakon svake promjene šefa UP jer se broj “nepodobnih” starješina samo uvećava, atoj bezbjednosnoj instituciji kako su nedavno objavile “Vijesti” nedostaje gotovo četvrtina službenika.

Profesionalna komunikacija ministra Šaranovića i v. d. direktora Radovića obavlja se na redovnom nivou i u cilju postizanja pune efikasnosti u svim linijama rada, navode iz MUP-a i UP

Bonus video: