Šundić: Pola godine sam ovdje i Pavićević sve glasa protiv

Pavićević je istakao tokom rasprave, da će glasati protiv finansijskog plana, jer smatra da će iduće godine ogroman novac biti izdvojen za amortizacije, spoljne saradnike i službena putovanja
1187 pregleda 3 komentar(a)
Šundić na jednoj od ranijih sjednica Savjeta, Foto: Boris Pejović
Šundić na jednoj od ranijih sjednica Savjeta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2018. 17:42h

Savjet Radio – televizije Crne Gore (RTCG) usvojio je danas finansijski plan te medijske kuće za narednu godinu, a protiv je bio jedino član Vladimir Pavićević. Sjednici nijesu prisustvovali članovi Savjeta Dragana Tripković i Milan Radović.

Pomoćnica generalnog direktora Valentina Šćekić je kazala da će efekti novog modela finansiranja Javnog servisa posebno doći do izražaja u toku sljedeće godine, imajući u vidu to da će RTCG raspolagati sa rekordnih 13 miliona i 800 hiljada eura budžetskih sredstava za redovno poslovanje.

"Namjenska sredstva za modernizaciju produkcionih kapaciteta iznose 5.450.000 eura, što je ukupno 19.272.200 eura javnih sredstava u 2019," saopštila je Šćekić.

Kako je pojasnila najviše novca će da bude isplaćeno za plate radnika, odnosno 8,4 miliona eura.

Pavićević je istakao tokom rasprave, da će glasati protiv finansijskog plana, jer smatra da će iduće godine ogroman novac biti izdvojen za amortizacije, spoljne saradnike i službena putovanja.

“Izdvojićete 700.000 eura za amortizacije, 310 000 za spoljne saradnike i 270 hiljada za službena putovanja. Nijesam siguran da postoje adekvatni razlozi za to. Smatram da je u pitanju ogroman iznos. Sve se moglo racionalnije planirati", smatra Pavićević.

Generalni direktor Božidar Šundić tvrdi da Pavićević, stalno glasa protiv predloženog.

"Pola godine sam ovdje i Pavićević glasa sve protiv, no i to je demokratija", kazao je Šundić.

Pavićević je istakao da nije tačno da je stalno glasao protiv i da nije dobio odgovor na pitanje, kako je Šundić u junu povećao plate zaposlenima, na osnovu kojeg pravilnika, jer kolektivni ugovor nije potpisan.

Šundić je odgovorio da je sve uradio u skladu sa zakonom, odnosno da postoji koeficijent i varijabila i da je u skladu sa tim nagradio radnike.

Savjet je usvojio programsko-produkcioni plan Radija i Televizije za iduću godinu, dok će se za portal izjasniti na elektronskoj sjednici, jer ga treba tehnički doraditi.

Direktor Televizije Crne Gore Slavko Đurđić tvrdi da ta kuće ima manjak kvalitetnih novinara, zbog čega je nedavno sa Šundićem bio kod dekana Fakulteta političkih nauka, gdje je dogovoreno da dovedu deset mladih novinara.

“Ako bi od njih dobili tri dobra novinara, to bi bilo odlično”, kazao je Đurđić.

Polemika se vodila i oko emisije “Ljuta paprika”, odnosno njenog njaziva, da li je adekvatan ili treba da se promijeni.

Đurđić je pojasnio da će taj naziv zapamtiti svi u Crnoj Gori, a da će emisija biti koncipirana tako da gostuju predstavnici Vlade, a sa druge strane NVO sektor ili neko drugi može da postavlja pitanja, odnosno da ukrste argumente.

Član Savjeta Perko Vukotić je reako da bi trebalo povećati zarade zaposlenima.

"Ukoliko zaposleni dobiju novu tehniku , a zarade ostanu iste, biće nemotivisani. Smatram i da bi trebalo naći model i nagraditi onog ko radi bolje i kreativnije. Moramo obratiti pažnju i na ugovore koje ćete sklopiti sa spoljnim saradnicima. Ne smiju biti previsoki jer će to biti demotivišuće za ljude koji su u kući", rekao je Vukotić.

Bonus video: