Računi za telefone plaćani i onima koji ne rade u Nacionalnim parkovima

Prilikom procjene vrijednosti zemljišta nije računato 10 odsto teritorije Crne Gore
74 pregleda 16 komentar(a)
Zoran Mrdak, Foto: Luka Zeković
Zoran Mrdak, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.11.2015. 08:31h

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (JP NPCG) nije lani u potpunosti poslovalo u skladu sa zakonom.

U izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) piše da u finansijskom izvještaju za 2014. godinu JP NPCG nije dalo istinit i objektivan prikaz stanja i da poslovanje nije u potpunosti usklađeno sa zakonom.

Revizijom preduzeća na čijem čelu je Zoran Mrdak utvrđene su brojne nepravilnosti, a DRI je dala 50 preporuka za njihovo otklanjanje.

U juče objavljenom izvještaju piše da su u takozvanom bilansu uspjeha lični rashodi “precijenjeni” i iskazani u iznosu od 21.604 eura, “što navedeni finansijski iskaz čini netačnim”.

“Nije tačno iskazana gotovina, jer je prikazana u iznosu od 159.033, dok je revizijom utvrđeno da... na kraju 2014. iznosi 317.606 eura... Kapital je iskazan u iznosu od 4.266.430, dok je revizijom utvrđen iznos od 2.563.840 eura”, navodi se u izvještaju DRI.

DRI utvrdio brojne nepravilnosti, dato 50 preporuka za otklanjanje

Piše da je na dan 31. decembra 2014. vrijednost zemljišta iskazana u iznosu od 568.400 eura, a da nije procijenjeno praktično 10 odsto ukupne teritorije Crne Gore.

“U postupku revizije dostavljeni su listovi nepokretnosti za katastarske opštine Žabljak, Kolašin, Bar, Vranjina, Njeguši i Plav. Zemljišta po navedenim listovima nepokretnosti nijesu evidentirana u bilansu stanja, jer nijesu procijenjena, a iznose 10 odsto teritorije Crne Gore. Procjenom imovine obuhvaćen je samo dio zemljišta u granicama nacionalnih parkova u iznosu od 555.106 eura. Revizijom je utvrđeno da preduzeće ne dostavlja podatke o imovini organu uprave nadležnom za poslove imovine”.

Revizori su utvrdili da nijesu donesena interna pravila i procedure koje se odnose na planiranje i pripremu budžeta, evidenciju prisutnosti na poslu i obračunu i isplati zarada zaposlenih, o korišćenju sredstava za reprezentaciju, o izdavanju i obračunu naloga za službena putovanja, o formiranju radnih timova i načinu isplate naknada, sprovođenju javnih nabavki i neposrednih pogodbi.

“Revizijom je utvrđeno da je preduzeće u dnevniku glavne blagajne, kao gotovinsku isplatu na ime ličnih primanja zaposlenih, evidentiralo iznos od 106.334 eura. Takođe, revizijom blagajničkog poslovanja NP 'Durmitor' i NP 'Biogradska gora' utvrđeno je da se u pojedinim slučajevima ne poštuje Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja i ne vrše isplate zarada u punom iznosu preko žiro-računa. Iako je u dnevniku blagajne evidentirana uplata pazara u iznosu od 14.724, preduzeće je na glavni račun izvršilo isplatu pazara u iznosu od 10.550, tako da je iznos od 4.174 eura zadržan za isplatu ostalih troškova, što ukazuje na slabost unutrašnjih kontrola kod blagajničkog poslovanja”.

Utvrđeno je i da se ne vrši kontrola blagajničkog poslovanja NP “Durmitor”, a da u NP “Biogradska gora” nije evidentirano vrijeme odlaska, odnosno dolaska, kada je riječ o službenim putevima.

“Pa u postupku revizije nije bilo moguće utvrditi da li je zaposleni ostvario pola/cijelu dnevnicu. Takođe, postoje i putni nalozi koji nisu ovjereni od strane odgovornog lica i putni nalozi u kojima su ispravljeni datumi”.

Revizijom je utvrđeno i nepoštovanje Zakona o PDV-u, Uredbe o poreskim registar-kasama, internih pravila i procedura u dijelu naplate, evidentiranja i uplaćivanja prihoda, kao i zapisničko umanjenje naplaćenih prihoda bez potpune i ispravne dokumentacije.

“Utvrđeno je da se promet - naplata prihoda u potpunosti ne evidentira preko poreskih registar-kasa i ne vrši se izdavanje fiskalnih računa. Evidentiranje prihoda - prometa preko poreskih registar-kasa vršeno je samo djelimično (više u NP 'Biogradska gora' i 'Lovćen', a manje u NP 'Skadarsko jezero' i 'Durmitor'). Uplata pazara na žiro-račun ne vrši se svakog dana, a NP imaju gotovine u blagajni u većem iznosu od blagajničkog maksimuma”.

I nezaposlenima plaćani računi za službene telefone

Revizijom je utvrđeno da se telefonski računi plaćaju većini zaposlenih, a ne samo onima kojima su pravilnikom priznati troškovi korišćenja službenog telefona, ali čak i osobama koje nijesu zaposlene u JP NPCG.

Utvrđeno je da pojedini zaposleni imaju i po dva službena broja, da se onima koji nijesu obuhvaćeni pravilnikom priznaju i plaćaju troškovi mobilne telefonije u iznosu od 5 do čak 80 eura i da se zarade ne umanjuju za iznos prekoračenja limita.

Kod 12 zaposlenih je utvrđeno da nije postupljeno u skladu sa Zakonom o radu. Planirani iznos za naknade po osnovu ugovora o djelu je 18.000, dok je realizacija iznosila 29.498 eura.

Sipali gorivo u službena vozila bez donošenja odluke o limitu

Prema nalazu DRI, sporna je i potrošnja goriva u JP NPCG.

“Revizoru nije dostavljena kompletna dokumentacija o pravdanju troškova goriva i putni nalozi za vozila koja se koriste u upravi. JP nije donijelo odluku o limitima potrošnje goriva za službena vozila i plovila. Uz izvještaj o potrošnji goriva i nalog za korišćenje vozila, nije dostavljen nalog za kontrolu upotrebe službenog vozila i potrošnju goriva”, piše u objavljenom nalazu DRI.

Bonus video: