Zeković: Izvinjenje policije snaži njen kredibilitet i povjerenje javnosti

59 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Zeković, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Zeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2015. 14:22h

Savjet za građansku kontrolu rada policije u kontinuitetu pruža podršku svim komemorabilnim aktivnostima koji doprinose odavanju počasti i sjećanja na sve žrtve ali i unapređenju kredibiliteta i povjerenja u ključne nacionalne servise kakav definitivno jeste policija, saopštio je predsjednik savjet za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković povodom 23 godine deportacije BIH izbjeglica iz Crne Gore.

"U tom kontekstu, a povodom obilježavanja godišnjice deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine (BiH), Savjet za građansku kontrolu rada policije podjseća na svoj odnos prema tranzicionoj pravdi i na svoje tekovine u vezi sa procesom suočavanja policije s sopstevnom prošlošću. Savjet podsjeća da je maja 2012. godine, postupajući po sopstvenoj ali i inicijativama civilnog društva, usvoio i uputio direktoru Uprave policije preporuku da na odgovorajući način građanima i javnosti uputi izvinjenje zbog učešća policijskih službenika u kršenju ljudskih prava u prošlosti kao i zbog nezakonitog hapšenja i deportacije izbjeglica iz Crne Gore".

"Istom prilikom, Savjet je podržao sve komemorabilne postupke koji doprinose odavanju počasti i sjećanja na sve žrtve. Savjet je dodatno ocijenio da te aktivnosti i postupci svoje utemeljenje imaju kako u crnogorskom pozitivnom pravu, tako i u načelima ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava a posebno u Rezoluciji Generalne skupštine UN 60/147 “Osnovna načela o pravu na pravni lijek i reparacije za žrtve teških kršenja međunarodnog prava i ozbiljnih povreda međunarodnog humanitarnog prava”", navodi Zeković.

Savjet je, kako je dodao, zaključio da bi simbolički čin izvinjenja policijske organizacije dodatno osnažio kredibilitet policije, unaprijedio povjerenje javnosti i građana u rad policije, bio podstrek daljim reformama policije i jačanju njenog profesionalnog i demokratskog djelovanja.

"Savjet je nezavisno kolektivno ombudsman tijelo, ustanovljeno Zakonom o unutrašnjim poslovima, specijalizovano za pitanja policije koje prati i ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja", saopštio je Zeković.

Bonus video: