Uzgoj ribe bez dozvole: Od papira ima partijsku knjižicu

Ekološka i Inspekcija za vode utvrdile su 15. aprila da Koljčevićeva firma “Klub penzionera Nino doo” ne posjeduje “vodne uslove, vodnu dozvolu i vodnu saglasnost”
296 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2014. 14:11h

Član opštinskog odbora DPS-a Nikola Koljčević uzgaja bez dozvole pastrmku u ribolovnom oku Karuč, u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero”.

Ekološka i Inspekcija za vode utvrdile su 15. aprila da Koljčevićeva firma “Klub penzionera Nino doo” ne posjeduje “vodne uslove, vodnu dozvolu i vodnu saglasnost” za kaveze u kojima uzgajaju ribu, kao ni elaborat o uticaju na životnu sredinu.

Koljčević je ugovor sa Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG) sklopio još 3. septembra 2013. godine.

Nakon prijave NVO “Green Home”, Inspekcija za vode naložila je Koljčeviću da za mjesec nabavi svu potrebnu dokumentaciju, dok mu je Ekološka inspekcija ostavila rok od 20 dana da pribavi elaborat o uticaju na životnu sredinu. U rješenju inspekcije piše da je Koljčević posjedovao samo ugovor sa NPCG, kojim je za uzgoj pastrmke dobio 1.000 metara kvadratnih na Karuču, na period od pet godina.

Prema jednoj od stavki, NPCG su bili dužni da raskinu ugovor sa Koljčevićem zbog neposjedovanja elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu. Precizirano je i da će ugovor biti raskinut ako zakupac ne pribavi potrebne dozvole u roku od šest mjeseci...

Koljčević je kazao da je koncesiju dobio na tenderu i da je spornu dokumentaciju trebalo da “naslijedi” od preduzeća “Ribarstvo”, koje je ranije gazdovalo okom.

“Već sam predao zahtjev Upravi za vode i Agenciji za zaštitu životne sredine, kako bih izvadio sve te dozvole. Trebao sam da naslijedim tu dokumentaciju od 'Ribarstva'... jer je riječ o istim kavezima i istoj lokaciji. Međutim, izgleda da me neko ne želi ovdje, pa predstavnici tog preduzeća ne žele da mi daju taj potpis”, rekao je Koljčević “Vijestima”.

U rješenju Inspekcije za vode navodi se da je Koljčević na Karuču postavio kavez dimenzija 20 puta 10 metara.

Koljčević: Neko me prijavio jer me ne želi na jezeru

Koljčević tvrdi da je počeo da uzgaja ribu samo nekoliko dana prije nego je inspekcija došla u kontrolu i zbog toga sumnja da ga je prijavio neko od mještana. “Tek što sam počeo da radim, odmah je došla inspekcija da me kontroliše. Neko im je to prijavio, jer me ne želi ovdje. Sada moram da izvadim sva dokumenta iznova, iako ista postoje u NPCG i AD 'Ribarstvo'”, kazao je Koljčević.

Tvrde da će postupiti po zakonu

Iz NPCG nijesu direktno odgovorili da li će raskinuti ugovor sa Koljčevićem, istakavši da je njegovo preduzeće “do sada redovno izmirivalo svoje obaveze”.

“NPCG će od Vodoprivredne i Ekološke inspekcije zatražiti informacije o nepravilnostima koje su utvrdili prilikom kontrole tog preduzeća i u skladu sa tim postupiti na osnovu zakona i ugovornih obaveza”, saopšteno je iz resora Zorana Mrdaka.

Pojasnili su da je Koljčević, u skladu sa ugovorom, dužan da pribavi svu neophodnu dokumentaciju, dozvole i saglasnosti i da o svom trošku zaštiti cijelo ribolovno oko od krivolovaca.

Galerija

Bonus video: