Hanes Treter za "Vijesti": Sudije moraju da budu nezavisne od politike

„Postoji potreba da se studenti edukuju u području vladavine prava i ljudskih prava"
83 pregleda 3 komentar(a)
Hanes Treter, Foto: Vuk Lajović
Hanes Treter, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.09.2013. 14:31h

Sve države na Balkanu nastale raspadom Jugoslavije imaju gotovo isti problem - da je politika i dalje jako umiješana u sudstvo i njegov rad. Sudije moraju da se edukuju i postanu nezavisni, bez uticaja politike“ ocijenio je profesor Hanes Treter u razgovoru za „Vijesti“

Treter je, zajedno sa profesoricom Ivanom Jelić, na čelu projekta ljetnje škole „Straniak akademija za demokratiju i ljudska prava“, koju su organizovali Ludvig Bolcman institut iz Beča (Ludwig Boltzmann Institut für Menschenrechte), u saradnji sa Bečkim univerzitetom i Univerzitetom Crne Gore. Upravo ovu školu ljudskih prava su prethodne dvije sedmice pohađala 34 studenta iz Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Ukrajine i Njemačke, a domaćin je bio budvanski hotel „Mogren“.

„Još postoji veliki izazov kada je riječ o promjenama i usklađivanju ovdašnjih zakona sa evropskim standardima. Sve ove zemlje koje su nastale raspadom Jugoslavije, čiji zakoni nijesu bili usklađeni sa evropskim, nalaze se pred izazovom, kako bi sprovele reforme i uskladili zakonske norme sa evropskim. Crna Gora je napravila dosta koraka u tom smjeru, ali još postoji velika potreba, pogotovo što se tiče sudija, vladinih ministarstava, državnih institucija, odnosno ljudi koji u njima rade, da se dodatno edukuju i počnu u praksi primjenjivati evropske standarde“, istakao je Treter.

Prema njegovim riječima, cilj akademije je upravo ukazivanje na aktuelne probleme i pružanje šanse mladim ljudima da razvijaju kritičku svijest.

„Postoji potreba da se studenti edukuju u području vladavine prava i ljudskih prava, imajući u vidu da je Grna Gora, kao i ostale države na ovom području zemlja u tranziciji. Imam utisak da je crnogorska Vlada jako angažovana u otvaranju poglavlja 23 i 24, koja se upravo odnose na ovo čime se mi bavimo u akademiji i o čemu edukujemo mlade ljude. Takođe, mislim treba nastaviti sa pružanjem šansi civilnom sektoru kako bi još bolje bio uključen u napore na putu ka evropskim integracijama“, naglaiso je Treter, ali je takođe istakao da je civilni sektor bio uključen u izradnju „Human Rights Action Plana za Crnu Goru“, što je bitna činjenica.

On je naveo da mu je drago što je uspjela saradnja između ovdašnjeg i Univerziteta u Beču.

“Akademija funkciniše po tandem principu, imamo predavače iz Beča i Crne Gore. Moram da naglasim da su predavači iz Crne Gore i regiona vrlo kompetentni, eksperti u svom području, što je vrlo bitan resurs za nastavak procesa integracija i to znanje se mora iskoristiti“, istakao je Treter, posebno se zahvalivši počasnom konzulu Austrije, vlasniku kompanije “Merkur”, koja gazduje hotelom “Mogren”, Milanu Mrvaljeviću, koji je podržao održavanje akademije i bio njen domaćin.

Bonus video: