Rabrenović: Uvođenjem zona je lakše naći parking

Građani će ubuduće moći slanjem poruke na broj 14 553 za 40 centi po započetom satu da koriste parking mjesto u Ljubljanskoj ulici
134 pregleda 0 komentar(a)
parking podgorica, Foto: Luka Zeković
parking podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.01.2012. 18:48h

Naplata parkinga sms porukom u okviru treće faze zonskog sistema naplaćivanja u Ljubljanskoj ulici lijevo i desno od ulaza u Klinički centar Crne Gore, počeće od ponedjeljka. Pored toga iz “Parking servisa” su najavili i uvođenje novih zona, odnosno četvrte i pete.

Građani će ubuduće moći slanjem poruke na broj 14 553 za 40 centi po započetom satu da koriste parking mjesto u Ljubljanskoj ulici, sa maksimalnim zadržavanjem do tri sata, a ukoliko žele mogu za sedam eura da sebi obezbjede povlašćene mjesečne karte.

Rukovodilac službe za ekonomsko-finansijske, komercijalne poslove i marketing u “Parking servisu”, Jovan Rabrenović, kazao je da građani na toj lokaciji imaju na raspolaganju 40 parking mjesta, koja su urađena po svim standardima, sa ocrtanim mjestima i brojevima za svako parking mjesto.

"Postavljena je i vertikalna signalizacija, saobraćajni znaci, sa uputstvima na kojima piše na koji broj građani šalju poruke i cijena po započetom satu, a u pomenutoj ulici smo čak udvostručili broj saobraćajnih znaka zbog ljudi koji dolaze sa strane.

Lakše je platiti sms nego doplatne karte, a bolje je nekome da plati tih 40 centi nego da plaća 20 eura što je veliki trošak", rekao je Rabrenović.

Zonsko naplaćivanje parkinga putem sms i parkomata koje je započelo 17. januara prošle godine, prema njegovim riječima, u početku je pravilo dosta problema Podgoričanima.

"U početku nijesmo naplaćivali doplatne karte, već smo upućivali građane kako novi sistem funkcioniše, njegove mogućnosti i prednosti.

Nakon prve tri faze koje obuhvataju centar grada i dijelove preko Morače, planiramo da do proljeća uvedemo četvrtu fazu koja će da obuhvata dio grada oko stare Vatrogasne, restorana Ribnica, Osnovne škole „Savo Pejanović“, Doma zdravlja kod radio stanice i Privrednog suda.

Tako da ćemo i u tim djelovima grada dati građanima mogućnost da po nekoj nižoj cijeni da se parkiraju", kazao je Rabrenović.

Odluku o novim fazama, ističe on, donosi Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj koji procijenjuje isplativost prijedlog „Parking servisa“.

Koliko je zonski sistem naplate parkinga doveo u red stanje na ulicama, najslikovitiji primjer je parking iza Osnovnog suda, gdje je, kako kaže, bio haos tokom čitave nedjelje.

"Otkako je uveden zonski sistem naplate, na mjestu gdje ima oko 70 parking mjesta nema gužve. Prije ste imali besplatan parking, ali niste imali gdje da se parkirate, a sada se plaća ali imate mogućnost da se parkira neko kome stvarno treba parking", istakao je Rabrenović.

On je rekao da bi nastavak uvođenja zonskog parkiranja bila peta faza koja će obuhvatati dio oko Stare Varoši i Sahat kulu i dio prema Autobuskoj stanici, ali taj dio je još u pripremi.

I u Zagoriču traže zone

"Nastavak uvođenja zonskog parkiranja bila bi peta faza koja će obuhvatati dio oko Stare Varoši i Sahat kulu i dio prema Autobuskoj stanici, ali taj dio je još u pripremi.

Tek na jesen bi taj dio grada mogao biti obuhvaćen.

Imamo veliki broj zahtjeva građana poučeni iskustvom iz zonama obuhvaćenih dijelova grada da se uvede naplata i na Starom Aerodromu, Zabjelu, čak i Zagoriču u jednoj ili dvije ulice kako bi za sedam eura mjesečno imali povlašćenu pretplatnu kartu", naveo je Rabrenović.

Bonus video: