Amfilohije: Ovdje nemamo postojana grada, a time ni identiteta

Pozivajući vjernike da se mole Bogu Spasitelju „da učini da se ruke naše uzdržavaju od zlih djela”, mitropolit ih je pozdravio uskršnim pozdravom „Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse“.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 13:00h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije se u svojoj uskršnjoj poruci vjernicima i svještenstvu, osvrnuo se na nedavno održani popis stanovništva u Crnoj Gori.

On je kazao da se na zemlji, od Hristovih vremena pa do danas, vrše se popisi po državama, ljudi i naroda, a da je ovih dana takav popis vršen i kod nas u Crnoj Gori, radi utvrđenja njihovog broja i identiteta, jezika kojim govore i mjesta u kojem žive.

"Sve se to čini radi unapređenja ljudskog svakidašnjeg življenja, društvenog života i zajedništva. No popisi ovakve vrste treba da nas podsjete i na jednu mnogo veću istinu života, koja nam se otkriva u svjetlosti Hristovog Vaskrsenja.

Naime, ta istina glasi ”Ovdje nemamo postojana grada, a time ni identiteta, nego tražimo onaj koji će doći.

Grad koji ima temelje, kojemu je neimar i tvorac Bog. Grad Boga živoga, Jerusalim nebeski" kazao je mitropolit Amfilohije u uskršnoj poruci.

On je dodao da je temelj i neimar toga grada Vaskrsli Hristos, koji je početak i kraj svega postojećeg.

"Koji dade sebe za nas, da bi nas iskupio od svakog bezakonja, i učinio nas narodom izabranim, koji revnuje u dobrim djelima. Crkva Hristova je taj Grad, utemeljen na Hristu kao kamenu krajeugaonom, izabranom, dragocjenom" kazao je mitropolit Amfilohije.

On je dodao „da su svi zemaljski narodi prizvani, da se popišu, da se upišu u ovaj jedan i jedinstveni Božiji narod, da u njemu potvrde i nađu svoj pravi identitet, da sve svoje zemaljske jezike preobraze u jezik koji objavljuje vrline Hrista Boga”.

"Otuda ljudska zajednica, zemaljski narodi, države, njihovi zakoni i popisi, njihovi jezici i djela, tak onda zadobijaju svoj pravi smisao i cilj, kada se usmjere i ugrađuju u ovaj jedan i jedinstveni Božiji narod, u Grad koji ne prolazi, u Carstvo nebesko Oca i Sina i Duha Svetoga" kazao je mitropolit Amfilohije.

On je u poslanici zaključio „da na to i takvo jedinstvo i vječno zajedništvo, ostvarivano samožrtvenom ljubavlju, priziva Bog Ljubavi, svjetlošću i prosvećenjem svojeg Vaskrsenja iz mrtvih“.

Mitropolit Amfilohije, poručio je vjernicima da oni koji istinski poste, poste i tijelom i dušom, uzdržavanjem od tjelesne hrane i očišćenjem srca i uma, i svoga djelanja, poste od svakog grijeha i svake nečistote duševne i tjelesne.

"U tom i jeste smisao i cilj sveukupnog našeg hrišćanskog života, postati jedno sa vaskrslim i vječnim živim Gospodom, i jedni sa drugima, saglasno njegovom obećanju, koji jede moje tijelo i pije moju krv obitava u meni i ja u njemu" navodi u poslanici Mitropolit.

Pozivajući vjernike da se mole Bogu Spasitelju „da učini da se ruke naše uzdržavaju od zlih djela”, mitropolit ih je pozdravio uobičajenim vaskrsnim pozdravom „Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse“.

Bonus video: