Bogdanović: Podrška Kolašinu biće nastavljena kroz očuvanje i zaštitu istorijskih spomenika

Bogdanović je najavio i poseban program, kojim bi trebalo da se afirmiše kulturna scena sjevera države
548 pregleda 1 komentar(a)
Bogdanović u posjeti Kolašinu, Foto: Vlada Crne Gore
Bogdanović u posjeti Kolašinu, Foto: Vlada Crne Gore

Kulturne manifestacije u Kolašinu, ove godine, Ministarstvo kulture podržalo je sa 20.000 eura.

Podrška toj opštini biće i nastavljena kroz projekte očuvanja i zaštite istorijskih spomenika. To je tokom posjete Kolašinu saopštio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je najavio da će ministarstvo pružiti podršku i u pripremi projektne dokumentacije za rekonstrukciju objekata u kojem je , tokom Drugog svjetskog rata, održana Skupština rodoljuba Crne Gore i Boke, odnosno konstituisano ZAVNO, Prvi kongres antifašističke omladine Crne Gore i Boke i Prvi kongres Antifašističkog Fronta žena Crne Gore i Boke.

“Mi taj projekat doživljavamo trenutno kao najveći prioritet u oblasti zaštite kulturne baštine. Podržaćemo sve aktivnosti oko tehničke dokumentacije, kako bismo bili u prilici da, naredne godine, taj objekat kandidujemo i za kapitalni budžet i da krenemo aktivnosti u pravcu rekonstrukcije. Prije toga moramo imati jasnu namjenu”, obećao je ministar.

Sličnu podršku najavio je i oko rekonstrukcije zgrade Spomen doma , u kojem je sada smještena i opštinska administracija.

Ministarstvo, objasnio je Bogdanović, i ove godine u znatno visočijem iznosu podržava konzervatorske aktivnosti na mostu knjaza Danila na Mrtvici.

Ministar je pohvalio napore lokalne uprave da se obezbijedi prostor za atelje istaknutom vajaru Miodragu Šćepanoviću.

Najavio je i poseban program, kojim bi trebalo da se afirmiše kulturna scena sjevera države.

“Tako ćemo dodatno valorizovati ono što su umjetnička dostignuća kulturnih djelatnika sa tog područja, a što treba da je veliki doprinos ne samo umjetničkoj sceni sjevera, već i cijele države. Posebno sam naglasio da u narednom periodu lokalna zajednica treba da pokaže aktivniji pristup u smislu predstavljanja na međunarodnoj i regionalnoj sceni kroz apliciranje ziždašne fondove EU i kroz projekte međunarodne saradnje”, kazao je Bogdanović.

Bonus video: