Poseban smještaj za zdravstvene radnike koji bi radili sa oboljelima od koronavirusa

"KCCG se već gotovo dva mjeseca aktivno sprema za moguću epidemiju u Crnoj Gori, ne samo iz ugla liječenja oboljelih sa najtežim komplikacijama, već posmatramo i veoma širok opseg društveno odgovornog djelovanja kako prema pacijentima, tako i prema našim zaposlenim radnicima", poručio je Pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević
2261 pregleda 0 komentar(a)
Ilustarcija, Foto: Shutterstock
Ilustarcija, Foto: Shutterstock

Zdravstveni radnici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), koji bi radili sa pacijentima oboljelim od novog koronavirusa, biće smješteni u hotelu “Premijer” u Podgorici.

Novi koronavirus registrovan je juče u Crnoj Gori - zaražene su dvije žene, rođene 1948. i 1973 godine.

Pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević "Vijestima" je juče kazao i da velika većina nabavke zaštitne opreme nije vezana za Evropsku uniju (EU), pa vjeruju da neće biti većih problema u započetim nabavkama.

"KCCG se već gotovo dva mjeseca aktivno sprema za moguću epidemiju u Crnoj Gori, ne samo iz ugla liječenja oboljelih sa najtežim komplikacijama, već posmatramo i veoma širok opseg društveno odgovornog djelovanja kako prema pacijentima, tako i prema našim zaposlenim radnicima", poručio je Radojević.

Kazao je da su prioritet akcioni planovi za redefinisanje protoka pacijenata kroz bolnicu u slučaju epidemije, interna postupanja njihovih klinika u radu sa sumnjivim i inficiranim pacijentima, njihovo izmještanje u druge ustanove kako bi se oslobodili smještajni kapaciteti, ali i hitne nabavke potrošnog materijala i opreme.

"Takođe se veoma posvećeno bavimo planiranjem i organizacijom smještaja medicinskog osoblja koje bi radilo sa oboljelim pacijentima. Zahvaljujući bezrezervnoj podršci uprave hotela "Premijer" u Podgorici, isti će nam u potpunosti biti na raspolaganju za smještaj zdravstveniih radnika", rekao je Radojević.

Kina je juče obećala da će donirati Crnoj Gori medicinsku opremu i pomoći u dopremanju. Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da će Kina donirati dva respiratora, po hiljadu komada medicinskih N95 maski, maski za operaciju, medicinske zaštitne odjeće, kao i po hiljadu pari rukavica za operaciju i medicinskih navlaka za cipele. Iz Ministarstva zdravlja kazali su da će Ambasada Kine u Crnoj Gori, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova i povezani organi i dalje tražiti kanale za nabavku potrebnih medicinskih materijala za Crnu Goru.

Bonus video: