Tivat: U Kukuljini skoro da nema radnika

“Akropolis” jedini na putu da ispoštuje rok za gradnju
3737 pregleda 2 komentar(a)
Prekjuče na gradilištu u Kukuljini, Foto: Siniša Luković
Prekjuče na gradilištu u Kukuljini, Foto: Siniša Luković

:Gradnja dva od tri kružna toka koje trenutno Opština Tivat pravi na trasi Jadranske magistrale kroz taj grad napreduje različitom dinamikom, a ako je suditi po stanju na terenu, najlošije ide posao na kružnom toku u Kukuljini.

Iako je taj posao počeo prvi, još 5. decembra prošle godine sa ugovorenim rokom za završetak od 65 dana, projekat vrijedan 535 hijada eura koji zvanično obavlja nikšićka kompanija “Mehanizacija i programat“ ide najlošije, te su se tek sada počele nazirati konture buduće nove raskrsnice.

“Mehanizacija i programat“, osim osnovnih, tu obavljava i “naknadne i nepredviđene radove“ vrijedne 200 hiljada eura na izmještanju dijela podzemnih instalacija, a kako nezvanično saznajemo, nepostojanje katastra podzemne vodovodne, elektro i telekomunikacione infrastrukture, jedan je od glavnih razloga zašto posao u Kukuljini ni izbliza ne napreduje planiranom i očekivanom dinamikom. Na gradilištu gotovo nikad nema radnika i mehanizacije firme iz Nikšića kojoj je pripao taj posao, već radove izvodi podizvođač, tivatska kompanija “Samcommerc“, ali je teško vidjeti da posao tamo istovremeno obavlja više od pet-šest radnika koji to rade vrlo ležerno i sporim tempom.

Znatno bolje stanje je na gradilištu kružnog toka u centru grada gdje poslove na gradnji nove raskrnice u blizini stare zgrade Opštine vrši kompanija “Vukotić Trade“ iz Podgorice. Iako i tu posao započet 15. decembra prošle godine, kasni u odnosu na ugovorenu dinamiku od 65 dana.

Ako je suditi po stanju na terenu, najbrže i najbolje posao obavlja nikšićka kompanija “Akropolis“ koja gradi treći kružni tok na Seljanovu. Posao vrijedan 294 hiljade eura započet je 28. februara a ugovoreni rok za završetak i ove raskrsnice je 65 dana. “Akropolis“ skoro završio zapadni dio raskrsnice prema Ulici Blaža Jovanovića i juče je počelo postavljanje osnovnog, nosećeg asfaltnog sloja na tom dijelu kolovozne konstrukcije. Kada se taj dio raskrnice osposobi za prolazak automobila, građevinari će preći na istočnu stranu na kojoj se trenutno na jednoj traci nagistrale i šoderu koji je zamijenio uklonjeni trotoar sa te strane, obavlje saobraćaj vozila. Gradilište je daleko najviše popunjeno radnicima i mašinama od sva tri mjesta na kojima se trenutno grade kružni tokovi, pa je ta nikšićka firma jedina na putu da možda i ispoštuje ugovoreni rok.

Bonus video: