Krivokapić: Vlast duboke države doživjela svoj vrhunac

"U Crnoj Gori, koja je ekonomski postavljena na principima privatne svojine, odjednom imamo situaciju da upis izvjesnog nevlasnika i faktičkog nedržaoca, bude prioritet u odnosu na upisanog vlasnika i na svojinskog držaoca. To nije samo logički, nego suštinski egzistencijalni nonsens, koji direktno udara upravo na društvo kao razvojnu zajednicu koja želi da napreduje i da stiče”, istakao je Čamrak

4202 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

“U Crnoj Gori apsolutna vlast duboke države je dostigla svoj vrhunac. Taj vrhunac najznačajniji je u odnosu na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kazao je direktor NVO "Ne damo Crnu Goru", Zdravko Krivokapić.

On je na okruglom stolu "Vladavina prava -temelj državnosti Crne Gore", koji je organizovala ta NVO, kazao da procedura donošenja zakona mora da bude takva da sve zainteresovane strane, a pogotovo najznačajnije, budu uključene od početka do kraja i da njihovo mišljenje mora da se uvaži.

“Ako je to tako, onda ćemo imati zakone koji odgovaraju mjeri našeg trenutka. Ako to nije tako, samo ćemo da imamo problem”, istakao je Krivokapić.

Pravnik Božidar Čamrak rekao je da se donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti desio “veliki udar na vladavinu prava”.

"U Crnoj Gori, koja je ekonomski postavljena na principima privatne svojine, odjednom imamo situaciju da upis izvjesnog nevlasnika i faktičkog nedržaoca, bude prioritet u odnosu na upisanog vlasnika i na svojinskog držaoca. To nije samo logički, nego suštinski egzistencijalni nonsens, koji direktno udara upravo na društvo kao razvojnu zajednicu koja želi da napreduje i da stiče”, istakao je Čamrak.

On je kazao da se na osnovu nejasnih zakonskih odredbi briše preko 700 objekata MCP, navodeći da se “isto tako ogromne površine zemljišta prenose sa jednog vlasnika i prepisuju drugom, na osnovu glasova poslanika u Skupštini:

“Nije moguće donositi ovakve zakone nezavisno od bilo kakvih interesa samog društva i od bilo kakvih procedura i tekovina. Reakcija koja je na to uslijedila je potpuno prirodna i očekivana”.

On je istakao da Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) ima tendenciju da se bavi političkim pitanjima i da “poziva na represiju Upravu policije, koja po njegovom traženju, hapsi vladike i narod”, iako nema pravnu nadležnost.

“NKT je politički organ, formiran odlukom Vlade. Nikakve zakonske nadležnosti on nema u smislu ovoga Zakona,čak nijednu naredbu zbog koje ljudi trpe krivični progon, nije potpisao predsjednik NKT-a nego ministar zdravlja”, kazao je Čamrak.

Odgovarajući na pitanje koje se ticalo selektivne primjene prava prilikom sprovođenja odluka NKT-a, analitičar Boško Vukićević je kazao da” teško da bilo ko može reći da se NKT može posmatrati kao nezavisno tijelo, koje zaista brine o zdravlju građana”.

“Prije toga, mogli bismo reći da se radi o tijelu koje radi u zaštiti potreba vladajuće Demokratske partije socijalista i vlasti u Crnoj Gori”.

Profesor Savo Marković je odgovarajući na pitanje zašto međunarodna zajednica ćuti “ iako zna u kolikoj mjeri su pravosudne institucije pod kontrolom vlasti”, kazao “da smo u očima EU i međunarodne zajednice, mali i da je ovdje pravno sve ono što ne talasa i što neće izazvati sukob”.

“Svi mi moramo da damo doprinos da bi funkcionisala pravna država. Ovdje je suština - nema pravne države. Ne može sudija da sluša naređenje izvršne vlasti, da ga pozove neko iz glavnog odbora bilo koje stranke i da kaže :”To je naš aktivista…pa presudite kako treba, a ne po pravdi”, rekao je Marković.

Bonus video: