CGO: NKT da pojasni da li se maske imperativno moraju nositi od strane svih

Očekuju da NKT precizira mjere i uputi javni apel organizatorima bilo koje vrste okupljanja

4495 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od sjednica NKT, Foto: Privatna arhiva
Sa jedne od sjednica NKT, Foto: Privatna arhiva

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je od Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) da hitno pojasni mjere obaveznog nošenja zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru. Ta mjera je bila prvo na snazi u nekim opštinama, uključujući i Podgoricu, a od danas i u čitavoj Crnoj Gori.

"U zvaničnim objavama stoji da se nošenje zaštitnih maski primjenjuje na sve, uključujući i djecu stariju od 7 godina, a jedini navedeni izuzeci su plaže i nacionalni parkovi pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera, kao i porodični stambeni prostor. NKT treba da pojasni da li učesnici javnih skupova i gosti na televizijama moraju da nose maske jer je veliki broj onih koji to ne čine", navodi se u saopštenju Centra za građansko obrazovanje.

Kako objašnjavaju, postavlja se pitanje da li su maske obavezne u takvim okolnostima, odnosno da li postoje izuzeća koja nijesu jasno naznačena i javnosti poznata.

"Kako se radi o događajima u javnom prostoru, o kojima se medijski izvještava i dopire do širokog auditorijuma, upravo ti učesnici moraju biti primjeri društvene odgovornosti i poštovanja mjere obaveznog nošenja maske radi očuvanja javnog zdravlja, a ne da promovišu suprotno", ističu iz CGO-a.

Kako navode, očekuju da NKT, "radi dosljednog poštovanja ove mjere, istu precizira, ali i da uputi javni apel organizatorima bilo koje vrste okupljanja, da obezbijede poštovanje ove mjere kada su domaćini", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: