EU donirala CG 86 respiratora i preko 235.000 komada lične zaštitne opreme, Orav: U pravi čas

>"Respiratori će značajno unaprijediti kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema, kako bi se sačuvali životi najugroženijih pacijenata. Međutim, iskreno se nadam da neće nužno biti svi u upotrebi", istakao je Orav

7859 pregleda 222 reakcija 20 komentar(a)
Donacija dio projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv kovid-19, Foto: EU info centar
Donacija dio projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv kovid-19, Foto: EU info centar

U Crnu Goru je dopremljen četvrti kontigent medicinske opreme, koji sadrži 86 respiratora i preko 235.000 komada lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema, saopšteno je iz EU info centra.

U saopštenju se dodaje da je donacija dio projekta Evropske unije (EU) za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv kovid-19, ukupne vrijednosti tri miliona eura, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori.

"Od početka projekta, od aprila do danas, isporučeno je ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i preko 400.000 komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću, itd", navodi se u saopštenju.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav, istakao je da donacija stiže u pravi čas, kada se Crna Gora suočava sa drugim talasom epidemije.

Aivo Orav
Aivo Oravfoto: EU info centar

"Respiratori će značajno unaprijediti kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema, kako bi se sačuvali životi najugroženijih pacijenata. Međutim, iskreno se nadam da neće nužno biti svi u upotrebi", istakao je Orav.

On je dodao da je EU obezbijedila 50 miliona eura kao dugoročnu podršku za zdravstvo, ekonomski oporavak, preduzetništvo i biznis, kao i druge sektore pogođene krizom.

"Omogućili smo i dodatnih 60 miliona eura za kredite po izuzetno povoljnim uslovima, kako bismo podržali ekonomsku stabilnost zemlje. Takođe, planiramo i izgradnju dvije nove klinike u okviru Kliničkog centra Crne Gore, za zarazne bolesti i dermatovenerologiju. Obim naše podrške Crnoj Gori, u periodima kada su sve države članice EU pogođene krizom koju izaziva pandemija, jasan je dokaz iskrenosti i snage našeg partnerstva. Crna Gora može da računa na podršku EU i njenih građana, i u dobrim i u teškim vremenima", zaključio je Orav.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović je kazao da Crna Gora, kao i brojne države, i dalje odolijeva izazovu epidemije kovid- 19.

"Uvjerenje u konačni uspjeh je utemeljen na zajedničkoj odgovornosti i doprinosu svih, od nadležnih institucija do svakog pojedinca koji poštovanjem mjera daje svoj doprinos. Naš optimizam ojačan je i snažnom podrškom, solidarnošću i partnerstvom sa našim saveznikom i prijateljem, Evropskom unijom, koja je donirala novih 86 respiratora i 235.000 komada zaštitne opreme. Ovo je podrška ujedinjene, snažne i odlučne Evrope i svih njenih građana, koji Crnu Goru vide kao svog prijatelja i budućeg člana", istakao je Simović.

Milutin Sinović i Aivo Orav
Milutin Sinović i Aivo Oravfoto: EU info centar

On je iskazao uvjerenje da će i ova vrijedna podrška biti dodatna motivacija za podizanje odgovornosti, zajedništva i poštovanja mjera koje se donose za dobrobit zdravlja svih građana.

"Već smo jednom pokazali kako se pobjeđuje u ovom izazovu. Pokažimo to ponovo", rekao je Simović i zahvalio Delegaciji EU u Crnoj Gori, Oravu i Kancelariji UNDP na realizaciji ovog projekta.

Miodrag Dragišić, pomoćnik stalne predstavnice UNDP u Crnoj Gori istakao je da koliko god da je pandemija uzdrmala cijeli svijet, istovremeno je pokazala koliko je bitan duh zajedništva i djelovanje udruženim snagama kako bi se prevazišli izazovi i ublažili negativni efekti.

"U prilog tome svjedoči i ovaj današnji događaj. Ovo je četvrta isporuka medicinske opreme, ujedno i potvrda solidarnosti i čvrstog partnerstva između Delegacije Evropske unije, Vlade Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)", rekao je Dragišić.

On je dodao da je ovo samo dio kontinuirane podrške koju UNDP pruža Crnoj Gori u odgovoru na epidemiju.

"Posebnu pažnju usmjerićemo na dugoročno jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, kroz proces digitalizacije, kako bi se osigurala što kvalitetnija zdravstvena zaštita građana, a medicinskom osoblju omogućilo brže i efikasnije pružanje zdravstvenih usluga. Takođe, UNDP će nastaviti da pruža podršku i u dijelu socio-ekonomskog oporavka, koji tek predstoji, prevashodno vodeći se konceptom razvoja po mjeri čovjeka, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije društva", kazao je Dragišić.

Sa primopredaje opreme
Sa primopredaje opremefoto: EU info centar

Šef Kriznog medicinskog štaba, dr Ranko Lazović, zahvalio je Delegaciji EU na donaciji i podsjetio da je sa upravo dopremljenih 86 respiratora, uz prethodno isporučenih 14, EU Crnoj Gori donirala ukupno 100 respiratora.

"Na današnji dan, u crnogorskom zdravstvenom sistemu imamo 322 respiratora, što je više nego dovoljno i za najteži scenario, za koji vjerujemo da se neće desiti. To su uređaji najsavremenije generacije, sa tehničkim performansama najboljih evropskih brendova” istakao je dr Lazović i potvrdio da će se donacijom ovih respiratora u potpunosti opskrbiti zdravstveni sistem u dijelu najznačajnijeg segmenta opreme potrebne za borbu protiv COVID 19. “Na kraju želim da istaknem da nam je u svemu ovom potrebna i pomoć naših građana, u dijelu samodiscipline, lične odgovornosti i korištenja lične zaštitne opreme", zaključio je Lazović.

Iz EU info centra su naveli da su Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali početkom aprila ugovor u vrijednosti od tri miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema.

"Ugovor se finansira iz sredstava EU, a nabavku sprovodi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: