Rusi stižu 10. avgusta?

Crna Gora prije dva dana otvorila granice za ruske državljane, iz kompanije Aerodromi na društvenim mrežama uputili poruke dobrodošlice...

49613 pregleda 632 reakcija 159 komentar(a)
Crna Gora bi goste iz Rusije mogla da očekuje za manje od nedjelju dana (ilustracija), Foto: Beta/AP
Crna Gora bi goste iz Rusije mogla da očekuje za manje od nedjelju dana (ilustracija), Foto: Beta/AP

Crna Gora otvorila je prije dva dana granice za ruske državljane, iz kompanije Aerodromi CG na društvenim mrežama uputili su i poruke dobrodošlice, a mediji u toj državi pišu da će prvi avioni iz Moskve za Tivat letjeti već 10. avgusta.

Vlada Rusije 27. jula donijela je odluku o ponovnom uspostavljanju međunardnog avio-saobraćaja, kojom su definisani i uslovi za ulazak za strance i državljane na teritoriju te države. Objavljene su i prve zvanične informacije o letovima za Tursku, Veliku Britaniju, a iako nema zvaničnih informacija, mediji pišu i da su u ponudi avionske karte iz Moskve za Tivat, počev od 10. avgusta. Sudeći prema tim podacima, Crna Gora bi prve goste iz Rusije mogla da očekuje za manje od nedjelju dana - ukoliko ih od posjete Crnoj Gori ne odvrati obaveza da po povratku kući moraju imati urađen PCR test.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odluku o otvaranju granica i ulazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova za državljane Ruske Federacije i Azerbejdžana donijelo je na sjednici u ponedjeljak. Nakon sjednice, skoro pred ponoć, saopštili su da je operativni štab za turističku privredu predložio da se te države stave na “zelenu listu”, što znači da njihovi rezidenti u Crnu Goru mogu da ulaze bez ostalih uslova.

“Sagledavajući epidemiološku situaciju u državama našeg okruženja, i naročito pouzdanost i relevantnost dostupnih podataka, kao i potrebe naše turističke privrede i nacionalne interese Crne Gore, NKT je ocijenilo da nema smetnji za liberalizaciju ulaska ruskih i azerbejdžanskih rezidenata”, saopšteno je, pored ostalog, nakon sjednice.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče nisu odgovorili “Vijestima” na osnovu kojih kriterijuma su granice otvorene za Rusiju i Azerbejdžan i zašto Republika Srbija još nije na žutoj ili zelenoj listi. Prema podacima iz tih zemalja, Rusija ima 127,2 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika, Azerbejdžan 40,49, dok je u Srbiji ta stopa 138,91. Poređenja radi, u Crnoj Gori je 228,41 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Izvještavajući da je Crna Gora za njihove državljane otvorila granice, da se u Crnu Goru može bez ispunjavanja bilo kakvih uslova, portal mir-da.ru naveo je i da je “jedina prepreka nedostatak letova, koji su ukinuti krajem marta zbog pandemije kovida-19”.

“Međutim, letovi bi mogli biti uspostavljeni u narednim danima, jer, kako smo objavili 1. avgusta, ruska vlada razmatra ukidanje zabrane letova za sve međunarodne destinacije u roku od 10 dana, a ‘Aeroflot’ već prodaje karte za Tivat od 10. avgusta”, objavio je taj portal.

Let iz Rusije nije potvrđen ni na aerodromima u Podgorici i Tivtu, a o njima nema zvaničnih informacija ni na vebsajtu Aerodromi Crne Gore.

Na pitanja “Vijesti” o odluci NKT da odobri nesmetan ulazak u Crnu Goru za njihove državljane, nisu odgovorili iz ambasade Rusije i Azerbejdžana. Prema podacima Monstata, državljani Rusije prošle godine činili su skoro trećinu od ukupnog broja gostiju koji su u Crnoj Gori boravili u privatnom smještaju. Od 1,35 miliona turista, Rusi su ostvarili 29,1 odsto noćenja. Prema posljednjim podacima, državljani Rusije su u maju i junu ove godine ostvarili 182, odnosno 718 noćenja u Crnoj Gori.

Nakon odluke o otvaranju granica, vlasti Ruske Federacije državljanima su sugerisali i da, ukoliko putuju u inostranstvo, radije borave u hotelima, umjesto privatnom smještaju i hostelima, a sugerisano je i da koriste taksi prevoz i da se hrane ili u sobi ili da biraju otvorene prostore.

Video časovi u pripremi, ali kao rezervni plan

Obrazovni sistem priprema se za redovan početak školske godine, što bi trebalo da čine i roditelji i đaci, saopštili su juče iz Ministarstva prosvjete, ali i dodali da još nije izvjesno i da li će se djeca 1. septembra vratiti u klupe ili će, zbog epidemije koronavirusa, nastavu pohađati putem interneta ili na drugi način.

“Epidemiološka situacija se mijenja iz dana u dan i jasno je da ozbiljan obrazovni sistem mora imati scenario podrške za takve nepredviđene situacije koje jesu moguće u narednim nedjeljama i mjesecima. Upravo zato tokom avgusta će se snimati časovi za prvo tromjesečje, isključivo kao ‘plan B’, a nikako kao već utvrđena zamjena za redovnu nastavu”, kazali su iz resora Damira Šehovića, dodajući da “ponovno snimanje video časova za sada ima za cilj da stvori bazu za obrazovni sistem”, kako ne bi bilo iznenađenja ukoliko se epidemiološka situacija pogorša.

“Baza će najvjerovatnije služiti samo kao podrška obrazovnom sistemu i biti koristan resurs đacima i nastavnicima u redovnoj nastavi. Nadamo se i vjerujemo da će propisane mjere uticati na bolji razvoj epidemiološke situacije, te da ćemo dobiti potvrdu i od nadležnih da djeca u septembru mogu biti u školskim klupama”, poručili su.

Još 60 pozitivnih i jedan preminuli

Laboratorije IJZ juče su među 456 analiziranih uzoraka na novi koronavirus otkrile 60 novopozitivnih slučajeva infekcije. Iz Podgorice je upućeno 26 pozitivnih uzoraka, Bijelog Polja 16, Nikšića 11, Cetinja tri, Bara, Kotora, Ulcinja i Plava po jedan. IJZ je prijavljen još jedan smrtni slučaj od kovida-19. Riječ je o pacijentu iz Nikšića, koji je liječen u tamošnjoj opštoj bolnici.

“Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s kovidom-19 od početka juna mjeseca je 44, a od početka godine 53”, saopšteno je iz IJZ. Prijavljen je oporavak 182 pacijenta, tako da je ukupan broj ozdravljenih od sredine juna 1.554. Broj aktivnih slučajeva juče je iznosio 1.439.

Na bolničkom liječenju juče je bilo 197 pacijenata pozitivnih na novi koronavirus. Iz beranske bolnice saopšteno je da je u toj ustanovi hospitalizovan 61 pacijent i da je četvoro s teškom kliničkom slikom. Rekli su da se dva pacijenta nalaze na neinvanzivnom respiratoru.

Iz Kliničkog centra (KC) kazali su da je na liječenju u toj ustanovi 31 pacijent zaražen koronavirusom, od kojih su tri na invanzivnoj i dva na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji. U Klinici za infektivne bolesti nalazi se 14 pacijenata, u Internoj klinici 16 i jedan u Klinici za ortopediju i traumatologiju.

Konzul ukrajinske ambasade negodovao

Konzul ukrajinske ambasade u Crnoj Gori Mykhailo Shmatov izrazio je ogorčenje zbog toga što ruski državljani mogu putovati u našu državu bez posebnih uslova, za razliku od ukrajinskih, iako je u Ukrajini manja stopa inficiranih koronavirusom.

On je rekao da uprkos stalnom radu ukrajinske ambasade da Crna Gora otvori granice za njih i dalje je zabranjeno putovanje automobilom.

“Ako pažljivo čitate pravila, zabranjeno je i samostalno putovanje avionom, samo kao dio turističke grupe. A za Rusiju ulazak bez dodatnih uslova. Ovo je uprkos činjenici da je u Rusiji stopa oboljelih na sto hiljada stanovnika 127,2, a u Ukrajini 72,8. Novac ne miriše - ovo je stari aksiom, ali i pitanje osnovnog poštovanja. Nadam se da će ti diskriminatorni uslovi za naše građane biti uklonjeni”, kazao je Shmatov.

Bonus video: