Milovac Ministarstvu sporta i mladih: Ne priliči vam sakrivanje iza sportskih rezultata

Milovac je kazao da Ministarstvo sporta osim javne objave, ima i obavezu da podatke o svojoj potrošnji dostavlja i Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) kao instituciji koja je zadužena za nadgledanje primjene zakona i u dijelu koji se odnosi na potrošnju državnih organa

6805 pregleda 7 komentar(a)
Milovac, Foto: Boris Pejović
Milovac, Foto: Boris Pejović

Obaveza Ministarstva sporta i mladih je da u potpunosti poštuje Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i da, naročito u predizbornom periodu, istinito izvještava javnost o potrošnji svog budžeta, saopštio je danas Dejan Milovac iz Istraživačkog cenra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

On je reagovao na saopštenje Ministarstva sporta i mladih u kome se između ostalog navodi da su uplate o kojima MANS govori dodijeljene našim reprezentativcima.

"Zadovoljni smo što u Ministarstvu nisu demantovali da su pomenute transakcije uklonili sa svojih analitičkih kartica i time još jednom potvrdili tačnost našeg istraživanja. Sa druge strane, smatramo da obrazloženje o isplatama koje su u ministarstvu dali nikako ne abolira tu instituciju od obaveze punog poštovanja zakona i da sakrivanje iza sportskih rezultata, ma kakvi oni bili, ne priliči jednoj državnoj instituciji i ne može biti izgovor za kršenje propisa ove zemlje", istakao je Milovac.

On je dodao da je obaveza državnih institucija da u predizbornom periodu objavljuje analitičke kartice, odnosno obaveza da javno saopštava informacije o svojoj potrošnji je uvedena nakon sumnji da se državna sredstva, ali i dinamika njihove isplate mogu iskoristiti za sticanje političke prednosti uoči izbora.

"Tu obavezu, kao budžetski korisnik ima i Ministarstvo sporta i mladih jer se na osnovu tih podataka vrši provjera da li je ova institucija poštovala Zakon o i finansiranju političkih subjekata ili ne", poručio je on.

Milovac je kazao da Ministarstvo sporta osim javne objave, ima i obavezu da podatke o svojoj potrošnji dostavlja i Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) kao instituciji koja je zadužena za nadgledanje primjene zakona i u dijelu koji se odnosi na potrošnju državnih organa.

"Da bi te provjere bile efikasne, podaci o potrošnji budžeta moraju biti istiniti, što je u slučaju Ministarstva sporta i mladih dovedeno u pitanje. Sakrivanjem transakcija u iznosu od blizu 100 hiljada eura, to ministarstvo je dovelo u zabunu i javnost i samu Agenciju da je u posmatranom periodu imalo manju potrošnju od stvarne. Time je nedosmisleno prekršen Zakon i nikakvo pozivanje na sportske rezultate ne može da prikrije tu činjenicu. Kao i slučaju drugih državnih organa koji su uoči izbora sakrivale isplate sa računa, tako će i svi podaci o kršenju zakona od strane Ministarstva sporta i mladih biti procesuiranje ka nadležnoj Agenciji za sprječavanje korupcije", zaključio je Milovac.

Bonus video: