Ministarstvo sporta i mladih: Uplate o kojima MANS govori dodijeljene našim reprezentativcima

"Zabrinuti smo zbog činjenice da, ne samo što navedeni istraživači nijesu upoznati sa normativom kada je u pitanju sportska oblast, već ni sa rezultatima naših najistaknutijih sportista za šta smo do sada smatrali da je opštapoznata činjenica, koju treba poštovati", kaže se u saopštenju

5079 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Ministarstvo sporta i mladih
Foto: Ministarstvo sporta i mladih

Ministarstvo sporta i mladih reagovalo je na navode MANS-a da je uprkos zakonskoj obavezi da svoju potrošnju u predizbornom periodu učini javnom, to ministarstvo, samo u toku juna i jula, prikrilo 136 transakcija vrijednih blizu 100 hiljadu eura.

Oni su kazali da povodom podataka koje je objavio Istraživački centar MANS-a izražavaju žaljenje što istraživači nijesu upoznati sa radom Ministarstva sporta i mladih na planu unapređenja sportske oblasti.

"Ipak, građani su prepoznali i sve četiri godine najbolje ocijenili upravo ovaj Vladin resor", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da je rad na unapređenju sportske oblasti rezultirao je donošenjem novog Zakona o sportu („Sl.list CG“, br.44/18), a Uredba o kriterijumima za utvrđivanje visine doživotne mjesečne naknade, stipendije, premije, sportske invalidnine, nagrade za sportistu godine i zaslužnog sportskog radnika („Sl.list CG“, br.57/18), omogućila je da najbolji reprezenti Crne Gore u svijetu budu i nagrađeni.

"Zabrinuti smo zbog činjenice da, ne samo što navedeni istraživači nijesu upoznati sa normativom kada je u pitanju sportska oblast, već ni sa rezultatima naših najistaknutijih sportista za šta smo do sada smatrali da je opštapoznata činjenica, koju treba poštovati", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da im je drago što su zbog svog neznanja, istraživači dali priliku da ministarstvo sa ponosom istakne da je Crna Gora među rijetkim zemljama u Evropi koja sportistima koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto, u seniorskoj konkurenciji, na jedinom zvaničnom evropskom, svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama dodjeljuje doživotnu naknadu koja, u zavisnosti od osvojenog rezultata, iznosi pola, jednu, jednu ipo ili dvije prosječne neto zarade, koje se isplaćuju mjesečno navedenim sportistima, ne samo za prethodne mjesece već godinama unazad, a o čemu, po svemu sudeći, navedeni istraživači, kako su kazali, nijesu upoznati.

"Sa ponosom ističemo da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja ima status perspektivnog sportiste za naše najmlađe šampione i godišnju stipendiju Ministarstva sporta i mladih koja, u zavisnosti od rezultata, iznosi 10, 15, 20, 25 ili 30% mjesečne neto zarade", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da su upravo to uplate o kojima govore istraživači MANS-a, "uplate dodijeljene našim reprezentativcima koji sa ponosom pronose slavu svoje države širom svijeta. Zato smo, od svega, posebno ponosni na činjenicu što je Vlada i resorno Ministarstvo stvorilo normativne pretpostavke po kojima im na ovaj način možemo pokazati da vrednujemo njihove rezultate i ponosno stojimo iza njih. Ministarstvo sporta i mladih će, kao i do sada, shodno zakonskoj obavezi, nastaviti da isplaćuje navedene naknade i stipendije", kaže se u reagovanju..

Bonus video: