"Izmorena" Bistrica godinama čeka da ponovo bude bistra

Mještani iz naselja koje gravitira tim dijelom rijeke imaju dosta stoke, kao i kućnih ljubimaca, pa se plaše da ne dođe do njihovog trovanja

21087 pregleda 113 reakcija 13 komentar(a)
Bistrica, Foto: Svetlana Mandić
Bistrica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.12.2020. 20:42h

Rijeka Bistrica u Nikšiću odavno je sve samo ne bistra. Smeće duž korita i obala rijeke, razni zagađivači, počev od pojedinaca pa do kompanija, potrudili su se da Bistrica bude rijeka na izdisaju. Prije nekoliko dana kod mosta u naselju Ćemenci mještani su primjetili da je sva riba u tom dijelu uginula, a da je voda pobijeljela.

„Prije dva-tri dana smo primjetili pomor ribe, a kako je rijeka sada presušila to se još više vidi. Uzvodno nema mrtvih riba, a ovdje sve što je bilo uginulo je. Nikada se ovo ranije nije dešavalo“, kazao je Branislav Vračar iz Ćemenaca, koji živi odmah pored rijeke.

Prema njegovim riječima mještani iz naselja koje gravitira tim dijelom rijeke imaju dosta stoke, kao i kućnih ljubimaca, pa se plaše da ne dođe do njihovog trovanja.

„Voda je bijela i pretpostavljam da je od mljekare. U jednoj savremenoj ekološkoj državi ne može da se ispušta iz fabrike bilo kakva voda u Bistricu, tu gdje narod živi, gdje se poji stoka. Zar može u 21.vijeku da se otrov ispušta u rijeku“, pita se Vračar.

Smatra da su svi zajedno krivi što je Bistrica pretvorena u deponiju i smeta mu što su ljudi „jaki na riječima i preko društvenih mreža“, ali ne i kada treba „zasukati rukave da se nešto uradi“, očistiti rijeku, stvoriti bolje uslove za život.

"Daj svi da se potrudimo pa će nam svima biti bolje. Mislim da je sve do ljudske svijesti. Svi se moramo mijenjati. Očekujem da neko dođe, očisti ovo i riješi problem – da vidimo da li je to otpadna voda, kisjelina ili šta li je. Da stane neko na kraj ovome i da vidimo je li to otrovno ili nije. Grijeh je vidjeti ovu uginulu ribu“, kazao je Vračar.

Tadija Šljukić, vlasnik mljekare „Nika“ koja se nalazi u blizini, žali zbog pomenutog incidenta i uginule ribe i vjeruje da njihova kompanija nema nikakve veze sa tim.

foto: Svetlana Mandić

„Mljekara posluje preko 30 godina, a mi već četiri godine. Nikada do sada nijesmo imali ovakav problem ili bilo kakav incident, nikakve pritužbe nijesmo imali, a u našem poslovanju se ništa nije promijenilo. Mnogo nam je žao što se ovo desilo. Smatramo da ovaj incident nema veze sa mljekarom, ali smo kao društveno–odgovorna firma spremni za svaku saradnju sa institucijama i sa mještanima i da sve probleme zajedno otklonimo“, poručio je Šljukić.

Miodrag Karadžić, predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN), kazao je da godinama ponavljaju da „nema manje rijeke koja trpi veća zagađenja od Bistrice“.

foto: Svetlana Mandić

„Ovo je novi ekološki incident u ionako izmorenoj i degradiranoj Bistrici. Godinama unazad upozoravamo da moraju postojati ekološki standardi i kontrole rada preduzeća koja svojim procesima proizvodnje emituju zagađujuće materije. Bistrica je rijeka povremenog toka, ali je konstanto izložena otpadnim vodama“, kazao je Karadžić.

Prema njegovim riječima uginula riba je samo potvrda haotičnog rada i nebrige za životnom sredinom i živim svijetom.

foto: Svetlana Mandić

„Pozivamo nadležne inspekcijske organe da reaguju i da po službenoj dužnosti izađu na teren i na konkretan i odgovoran način utvrde stanje stvari. Sa druge strane očekujemo da će odgovorni za incident biti procesuirani i da će se na taj način dati primjer i drugim trenutnim i potencijalnim zagađivačima da je potrebna veća briga o živtnoj sredini“, poručio je Karadžić.

Bonus video: