Odlazeća Vlada dala „Montefarmu” samo 700.000 eura

NKT zvanično prestao da radi. Tvrde da se donirani novac ne može koristiti za tekuće potrebe, već za gradnju Infektivne klinike

11539 pregleda 9 komentar(a)
NKT prestalo sa radom, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
NKT prestalo sa radom, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Odlazeća Vlada je nakon mjesec odobrila “Montefarmu” 700.000 eura za nabavku vakcine protiv gripa i zaštitne opreme, umjesto 1,64 miliona, koliko je ta ustanova tražila za potrebe javnih zdravstvenih ustanova.

Iz “Montefarma” su juče “Vijestima” kazali da su od početka pojave koronavirusa nabavljali i distribuirali ličnu zaštitnu opremu i da su sve donacije usmjeravane na adresu te apotekarske ustanove, iz čijeg skladišta su distribuirane po odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti i Kriznog medicinskog štaba…

“Nakon pogoršanja epidemiloške situacije u jesenjim mjesecima, mi smo, kao odgovorna ustanova, na osnovu dosadašnjeg iskustva izvršili procjenu potrošenih količina lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava i utvrdili da je neophodno dopuniti zalihe kako bi zdravstveni sistem odgovorio na vrlo složenu aktuelnu situaciju sa kovid-19. U isto vrijeme, od nas je zatražena nabavka dodatnih količina vakcine protiv sezonskog gripa, shodno velikom odzivu građana. Napominjemo, ove godine je naše skladište isporučilo 31.000 doza, koje su nabavljene na osnovu procjene Instituta za javno zdravlje i domova zdravlja, što je za nekih 40 odsto više nego lani”, piše u odgovoru te ustanove.

Podsjetili su da su tražili pet miliona nesterilnih rukavica, 400.000 pari hirurških rukavica, po 200.000 komada jednokratnih vodootpornih zaštitnih odijela i mantila.

“Na adresu Montefarma na upućeni dopis odgovoreno je 3. decembra, i tom prilikom su odobrena sredstva u visini od 700.000 eura. Ministarstvo zdravlja je na taj način zadužilo Montefarm da po hitnom postupku, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama realizuje nabavku nedostajućih količina do odobrenog iznosa”, kazali su iz te ustanove.

“Vijesti” su prije tri dana objavile da Vlada i NKT skoro mjesec ne odgovaraju na zahtjev “Montefarma” da se obezbijedi novac za hitnu nabavku dodatnih količina vakcine protiv gripa i lične zaštitne opreme za period od četiri mjeseca, zbog čega su bolnice i domovi zdravlja prinuđeni da ih nabavljaju iz sopstvenih sredstava.

Iz NKT je juče saopšteno da je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost da se neiskorišćena sredstva koja su planirana u budžetu Fonda za zdravstveno osiguranje za ovu godinu za nabavku HPV vakcina u iznosu od 700.000 eura iskoriste za nabavku nedostajućih količina vakcina protiv gripa i lične zaštitne opreme za potrebe javnih zdravstvenih ustanova.

NKT je juče održalo posljednju sjednicu kojom je predsjedavao Kenan Hrapović, odlazeći ministar zdravlja i predsjednik tog tijela.

Ocijenili su da je to tijelo u proteklih devet mjeseci “pravovremenim epidemiološkim mjerama i odgovornim pristupom uspjelo u najvećoj mjeri da sačuva živote i zdravlje građana, njihovu bezbjednost i javni red i mir, održi i osnaži zdravstveni sistem, organizuje besplatan povratak naših građana iz inostranstva i odlazak stranaca iz Crne Gore, obezbijedi i distribuira dodatnu neophodnu medicinsku opremu, organizuje novčane i robne donacije, koordinira budžetsku pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posljedica pandemije te pravovremeno i neselektivno informiše domaću i inostranu javnost o svim aspektima pandemije novog koronavirusa u našoj zemlji”.

Iz NKT su istakli da zdravstveni sistem sve vrijeme pokazuje sposobnost, održivost i visoki nivo profesionalnosti zdravstvenih radnika, “na čemu nam mogu pozavidjeti daleko razvijenije i bogatije države”.

Između ostalog, saopštili su da je pomoć privredi i građanima za prevazilaženje posljedica pandemije premašila 50 miliona i da je NKT obezbijedilo 280 respiratora koji su dostupni, kao i da je popunjenost bolničkih kapaciteta trenutno ispod 60 odsto.

“Na račun Nacionalnog koordinaciong tijela uplaćeno je 8.153.890,12 eura i 75.971,72 dolara donacija, a potrošeno je 3.069.269,13 eura, pri čemu su svi detaljni izvještaji o prihodima i rashodima dostupni javnosti. Preostala sredstva od 5.084.620,99 eura i 75.971,72 dolara namijenjena su izgradnji Klinike za infektivne bolesti”, piše u saopštenju.

Iz NKT su juče kazali i da će posljednjom odlukom pred prestanak rada tog tijela da bude sačuvan donirani novac namijenjen gradnji klinike za Infektivne bolesti, budući da je “politička stranka URA najavila da namjerava da čim preuzme izvršnu vlast počne da troši za tekuće potrebe donirani i sačuvani novac”.

Račun NKT otvoren je tokom prvog talasa novog koronavirusa za donacije građana i privrede, od doniranog novca kupovani su respiratori i lična zaštitna oprema, paketi pomoći, ali je Vlada kasnije odlučila da ga iskoristi za gradnju Infektivne klinike.

Bonus video: