Kako je tekao izbor: Joanikiju samo prigovori, Metodije u "drugom krugu" na insistiranje Grigorija

Joanikije je izabran aklamacijom, odnosno nije bilo glasanja i to na predlog patrijarha, ali su episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop kruševački David i episkop bački Irinej tokom izbora prigovarali da nije u redu da se Sabor ucjenjuje, aludirajući na posjetu predsjednika Vlade Crne Gore

102483 pregleda 1271 reakcija 225 komentar(a)
Novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Foto: Boris Pejović
Novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Foto: Boris Pejović

Novi mitropolit crnogorsko-primorski je dosadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović), odlučeno je juče na Saboru Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Joanikije na tom mjestu nasljeđuje dugogodišnjeg poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, koji je umro od posljedica koronavirusa u oktobru prošle godine.

Joanikija će na čelu Eparhije budimljansko-nikšićke zamijeniti dosadašnji vikar Mitropolije crnogorsko-primorske episkop dioklijski Metodije (Ostojić).

Izbor mitropolita koji se prvobitno očekivao na prethodnom Saboru gdje je izabran novi patrijarh SPC, dolazi nakon burnih dešavanja na samom Saboru i oko njega.

Danima se u brojnim medijima govorilo da je Joanikije izvjestan izbor, prije svega jer je to brojnim vladikama navodno obećao i patrijarh Porfirije, ali da se tome žestoko protivi episkop bački Irinej koji je veoma blizak vrhu srbijanske vlasti.

Joanikije je izabran aklamacijom, odnosno nije bilo glasanja i to na predlog patrijarha, ali su episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop kruševački David i Irinej tokom izbora prigovarali da nije u redu da se Sabor ucjenjuje, aludirajući na posjetu predsjednika Vlade Crne Gore.

I pored prigovora, niko nije tražio da se o izboru Joanikija glasa, a da je bio i jedan takav zahtjev, morala bi se pokrenuti ta procedura.

David se pominjao kao jedan od kandidata za mitropolita.

Prije dvije noći se u Beogradu pojavio i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić koji je kazao da dolazi da “prenese volju vjernog naroda” da za mitropolita bude izabran Joanikije.

I brzo nakon smrti Amfilohija je više političara iz Crne Gore saopštilo da očekuju da Joanikije bude njegov nasljednik.

Krivokapić je optužio preksinoć u otvorenom pismu i lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića da je pokušao da opstruira izbor mitropolita i da izdejstvuje da se odloži do rekonstrukcije vlade.

Joanikije je na prethodnim lokalnim izborima indirektno podržao Krivokapića i predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, ali se prekjuče oglasio preko portala IN4S i poručio da od premijera nije tražio da se miješa u izbor mitropolita.

Metodije izabran„iz drugog puta”

Za Joanikijevog nasljednika na čelu budimljansko-nikšićke eparhije su kandidovana trojica episkopa što je bilo veliko iznenađenje.

U toku dana je više izvora saopštilo “Vijestima” da se očekuje da na tu poziciju bude izabran episkop južnoamerički Kirilo.

Kada je izbor došao na dnevni red, Joanikije je predložio Kirila, a Fotije je predložio vikarnog episkopa Stefana (Šarića) na to mjesto.

Episkop Stefan važi za vladiku bliskog vladajućoj partiji u Srbiji i za njega se vezuje niz afera.

Tada je, iznenada, mitropolit dabrobosanski Hrizostom predložio Metodija kao trećeg kandidata.

Novi episkop budimljansko-nikšićki Metodije
Novi episkop budimljansko-nikšićki Metodijefoto: Savo Prelević

Episkop Stefan je u prvom krugu glasanja imao najviše glasova, dok je najmanje imao Kirilo.

Grupa episkopa oko patrijarha Porfirija je ustala da čestita Stefanu, ali je, kako otkriva izvor “Vijesti”, episkop dizeldorfski Grigorije insistirao da se glasa i drugi krug između Stefana i Metodija i novi episkop budimljansko-nikšićki je imao dva glasa više.

Isti izvor navodi da je Šarić bio razočaran što je uopšte predložen jer je to doživio kao pokušaj da se skloni iz Beograda zbog afera.

Metodije je široj javnosti postao poznat nakon što su krajem 2019. iz Mitropolije saopštene informacije da je pretučen, što je policija demantovala.

Metodije je i glavni urednik časopisa “Svetigora” Mitropolije crnogorsko-primorske.

Brojne čestitke

Izbor su Joanikiju čestitali svi najviši državni zvaničnici, osim predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Srećan sam jer je Mitropolija crnogorsko-primorska dobila mitropolita za kog smo se molili", saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

“Vjerujem da će mitropolit Joanikije biti dostojan nasljednik mitropolita Amfilohija i da će hrabro hoditi njegovim putem pravde i istine. Dostojan! Na mnogaja ljeta”, poručio je Krivokapić na Tviteru.

Krivokapić je čestitao i izbor episkopa Metodija za poglavara Eparhije budimljansko-nikšićke.

“Istinski stradalnik za svetinje i Crkvu Hristovu u Crnoj Gori vladika Metodije upravljaće Eparhijom budimljansko-nikšićkom. Na mnogaja ljeta dragi i čestiti Vladiko. Dostojan”, napisao je Krivokapić.

Uvjeren sam da su Mitropolija crnogorsko-primorska i vjerujući narod Crne Gore dobili dostojnog duhovnog pastira, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

“Upućujem najsrdačnije čestitke mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Joanikiju Mićoviću na izboru, u želji da mudra djela, poruke mira, ljubavi i tolerancije budu vodilja kojim će, zajedno sa narodom Crne Gore, koračati u vremenu koje je pred nama”, napisao je Bečić na Tviteru.

Bečić je uputio čestitku i Metodiju.

“U uvjerenju da ćete u ovim izazovnim vremenima našem narodu pomoći da sačuva svoju vjeru i da ćete biti duhovni oslonac vjerujućem narodu. U nadi da ćete dugovječno i posvećeno obavljati funkciju episkopa budimljansko-nikšićkog, najiskrenije vam čestitam”, napisao je Bečić.

On je istakao da je još “više radostan i sretan jer su i jedan i drugi bili igumani Cetinjskog manastira i duhovni učenici mog prijatelja blaženopočivšeg Amfilohija.”

“Čestitam vladici Joanikiju izbor za mitropolita crnogorsko-primorskog. Vjerujem da ćemo svi zajednički sa svojih pozicija dati doprinos promociji i jačanju univerzalnih vrijednosti u našoj državi, ali i širiti ideju pomirenja, ljubavi i pravde”, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Tviteru.

Joanikiju i Metodiju su čestitali i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac, predsjednik Opštine Budva Marko Carević, predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković...

Bonus video: