Savković: Vladajuća većina da poruči bivšoj vlasti da majke nisu bile monstrumi, Crveni Kmeri, uličarke, besposličarke

"Nadamo se da nećete dozvoliti da nas ponovo gledate ispred Skupštine, koja nam je tri godine bila druga kuća, ispred koje ste i vi mnogo obećavali"

29862 pregleda 484 reakcija 162 komentar(a)
Savković na jednom od protesta majki sa troje i više djece, Foto: Boris Pejović
Savković na jednom od protesta majki sa troje i više djece, Foto: Boris Pejović

Pozivam sve poslanike vladajuće većine da glasaju da se u Budžet Crne Gore uvrste amandmani koje su podnijeli poslanici koalicije Za budućnost Crne Gore (NSD,DNP,SNP,UCG,RP) i amandman poslanika Pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića, i da se u njemu uvrste sredstva za majke sa troje i više djece, saopštila je danas Željka Savković, predstavnica majki troje i više djece.

"Da se uradi zakon da sve majke budu obuhvaćene sa njim, a da se majkama koje su ostvarile stečeno pravo po zakonu iz 2015. godine, konačno vrate njihova neustavno oduzeta stečena prava. 70% i 40%, za sve kategorizacije Strpljive smo. Ako čekaju djeca za dječije dodatke do 1. oktobra 2021. godine, čekaćemo i mi. Naučene smo da čekamo čitav život. Vrijeme je da pošaljete poruku bivšoj vlasti, da majke nijesu bile monstrumi finansija Crne Gore, bombe, Crveni Kmeri, uličarke, besposličarke. Samo majke koje je bivša vladajuća većina zarad političkih poena zloupotrijebila i prevarila i pokazala svim budućim kako niko i nikad, ne treba da udari na najveće svetinje koje je Bog ostavio na zemlji da bi stvorile život na njoj", istakla je Savković u otvorenom pismu Vladi Crne Gore i vladajućoj većini.

Ona je dodala da majke troje i više djece još vjeruju da i za njih ima pravde na ovom svijetu, u ovoj državi.

"Upravo je očekujemo ovih dana izglasavanjem amandmana za majke u sklopu Budžeta. Tu smo da pomognemo. Pozovite nas. Ali ne zaboravite dok budete glasalii da mi od naše borbe nećemo odustati. Nadamo se da nećete dozvoliti da nas ponovo gledate ispred Skupštine, koja nam je tri godine bila druga kuća, ispred koje ste i vi mnogo obećavali. Znamo da se obećanja u Crnoj Gori krše za čas od mnogih. Evo momenta da shvatimo da se ljudi drže za riječ", rekla je Savković.

Ona je poručila da je pravda spora ali dostižna.

"Od momenta kada je bivša vlast krenula u sprovođenje svog paklenog plana, da oduzimajući od najranjivije, najsvetije populacije u Crnoj Gori, majki koje su rodile troje i više djece, spasava opljačkane finansije Crne Gore, pokrenule su se one koje su godinama trpjele, ćutale, vodeći svoje pojedinačne životne bitke za spasavanje života svojih porodica. Pokrenule i ustale u odbranu Ustava Crne Gore, pravde, stečene svojine, pravo na čast i dostojanstvo crnogorske majke,šaljući poruku od 2017.godine do danas, da Ustav Crne Gore mora biti jednak za sve! Svi Vi koji ste u skupštinskoj većini, koji ste potpisnici inicijative da ćete majkama koje su bile obuhvaćene zakonom, u slučaju preuzimanja vlasti, vratiti stečeno pravo, živi ste svjedoci sa naših protesta, govornici sa naše bine, da je naša borba od prvog dana bila jednaka za sve majke koje su bile obuhvaćene zakonom. Za sve, bez obzira na vjeru, naciju i partiju. Svjedoci teške socioekonomske, fizičke, psihičke, pravne ali i istrajne borbe onih koje su obogatile ovu državu sa hiljadama građana", rekla je Savković.

Ona je poručila i da je trogodišnju borbu majki prekinula pandemija.

"Neke su zauvijek zatvorile oči ne dočekavši pravdu. Neke su izgubile članove svojih porodica. Neke su se razboljele. Samo majke znaju koliko je trebalo snage da se izdignu iznad onog što im je Bog stavljao na putu u toku njihove borbe za ono što im je Ustav zagarantovao a nezasiti oduzeli. Samo one i niko više", navela je Savković.

Bonus video: