Radovanović: Nadležni i njihove porodice da zaštite i usmjere osobe sa invaliditetom kako da traže svoja prava

Posebno su se fokusirale na ekonomsko nasilje kao što je uskraćivanje obrazovanja i da treba da svaka osoba sa invaliditetom bi trebalo da ima asistenta u nastavi i stekne adekvatne životne vještine

3008 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Zabrinjavajuće je da mnoge žene i djevojčice sa invaliditetom nemaju dovoljno znanja i vještina da prepoznaju nasilje.

To je kazala predstavnica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) Anđela Radovanović na sastanku sa ministarkom prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnom Bratić, državnom sekretarkom Milicom Kadović.

Sastanku je prisustvovala i psihološkinja UMHCG Draganu Đokić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, tema sastanka odnosila se na nasilje nad ženama i djevojčicama sa invaliditetom, kao i položaj osoba sa invaliditetom u obrazovnom sistemu.

Radovanović je izrazila zahvalnost na interesovanju MPNKS o ovako važnim temama i prezentovala projekat „Osnažene“, realizovan uz podršku ambasade SAD i Komisije za demokratiju koji je imao za cilj da osvijetli nasilje nad ženama i djevojčicama sa invaliditetom.

Posebno su se fokusirale na ekonomsko nasilje kao što je uskraćivanje obrazovanja i da treba da svaka osoba sa invaliditetom bi trebalo da ima asistenta u nastavi i stekne adekvatne životne vještine.

Radovanović je istakla da su u sklopu projekta organizovali radionice i fokus grupe sa ženama sa invaliditetom, sa članovima njihovih porodica, kao i sa predstavnicima MUP-a, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i sa inspekcijskim organima, te da je urađeno istraživanje koje je obuhvatalo 75 žena i djevojčica sa invaliditetom.

"Nadležni organi i njihove porodice treba da zaštite i da usmjere osobe sa invaliditetom kako da traže svoja prava", rekla je predstavnica Udruženja mladih sa invaliditetom dodajući da djevojčice sa invaliditetom su skoro dvostruko manje od dječaka u obrazovnom sistemu.

Radovanović je istakla da bi saradnja sa MPNKS bila izuzetno značajna u pogledu osnaživanja djevojčica koje su u osnovnim i srednjim školama da prepoznaju nasilje, te da bi se zajedničko djelovanje trebalo usmjeriti na problem diskriminacije žena kroz jezik i govor mržnje koji je u porastu.

Vesna Bratić je rekla da je MPNKS spremno da podrži inicijativu Udruženja mladih sa hendikepom u pogledu osnaživanja djevojčica za borbu protiv svakog oblika nasilja.

„Praksa je pokazala da je direktan obilazak škola, osoblja koje radi sa ovom populacijom, kao i samih učenika sa inavilidetom najbolji način da se dodatno motivišu i angažuju i da se promoviše značaj obrazovanja, naročito djevojčica, kao poudzdan vid zaštite od nasilja“, poručila je ministarka.

Ona je rekla da će Ministarstvo pored direktnog učešća u ovakvim akcijama, inicirati kampanje u osnovnim i srednjim školama da za uključivanje djece sa invaliditetom u sve aspekte života i društva.

Bonus video: