U opasnosti cjevovod koji napaja cijelu opštinu Bijelo Polje

Vodovod “Bistrica” i dio mještana Majstorovine kod Bijelog Polja optužili koncesionara da pretovareni šumskom građom ugrožavaju vodovodne cijevi, iz ŠIK “Lim” odbacuju tvrdnje i optužuju Vodovod za nebrigu

15637 pregleda 2 komentar(a)
Put kojim prolaze kamioni, lijevo se nalazi šahta glavnog vodovoda, Foto: Jadranka Ćetković
Put kojim prolaze kamioni, lijevo se nalazi šahta glavnog vodovoda, Foto: Jadranka Ćetković

Dio mještana sela Majstorovina zaustavio je nedavno jedan od kamiona koncesionara ŠIK “Lim” iz Bijelog Polja, tvrdeći da su pretovareni građom koju prevoze, što je ugrozilo put Ravna rijeka-Majstorovina-izvorište Bistrice, ali i cjevovod kojim se napaja cijela opština.

Zahjev za hitno rješavanje problema pokrenuo je i Vodovod “Bistrica”, dok iz ŠIK “Lima” poručuju da put koriste jedva dva mjeseca, a da je isključivi krivac za cjevodod koji nije mijenjan više od 60 godina Vodovod, pa će on biti i odgovoran ukoliko dođe do havarije.

Jedan dio mještana tvrdi da je put oštetio koncesionar, prevozeći građu od jula, dok drugi dio mještana navodi da je put oštećen decenijama, čudeći se kako komšijama donedavno nisu smetali kamioni sa betonom i građom za izgradnju obližnje hidrocentrale, a sada im smeta koncesionar koji izvozi građu oko dva mjeseca. Jedni kažu da je put uništio koncesionar, jer su ga u julu bili nasuli, dok drugi dio tvrdi da su za to krive kiše, jer nisu napravljeni propusti.

Zbog problema i navodne ugroženosti cjevovoda, zbog čega može doći do ozbiljnih posljedica, Vodovod se obratio nedavno zahtjevom ŠIK “Limu” za hitno rješavanje situacije.

Objasnili su da je pojačana frekvencija saobraća pretovarenih kamiona kompletnom trasom cjevovoda, kojim se snabdijeva stanovništvo Bijelog Polja, što prijeti prekidu vodosnabdijevanja opštine.

Ukazujući na ozbiljnost situacije i problema nepoštovanje ograničenja težine u skladu sa nosivošću puta, iz Vodovoda objašnjavaju da je ugrožen cjevovod koji napaja cijelu opštinu.

Navode da izvođač radova sprovodi trasiranje šumskog puta u blizini manastira Svete Trojice, preko samog cjevovoda, koji je star više od 60 godina i koji je u veoma lošem stanju, a da kamioni nedozvoljene nosivosti imaju oznake ŠIK “Lim”.

”Šumski put koji rade je u neposrednoj blizini glavne šahte na Fi 500 vodovodu. Kako je kišni period i trvdoća zemljišta oslabljena, time je ozbiljnost situacije još urgentnija. Zahtjevamo hitno postupanje u predviđenim normativima ili korišćenje alternativne trase”, upozoravaju iz Vodovoda.

Iz te opštinske firme su saopštili da su se ranije obraćali Sektretarijatu za inspekcijske poslove, Centru bezbjednosti i Komunalnoj policiji, ali da nisu naišli na razumijevanje zbog čega su se zahtjevom za hitno rješavanje situacije obratili Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Draško Vuković iz Majstorovine je kazao da su zbog problema pretovara kamiona mještani tražili da kamion ide na vagu, zbog sumnje na pretovar.

”Od jula tuda prolaze kamioni koncesionara, uništavajući put. Mi smo taj put, troškom mještana, nasuli i izvaljali prije juna, a on je sada na pojedinim dionicama potpuno potonuo, prijeteći da ošteti cjevovod koji snabdijeva cijelu opštinu. Često vidimo da kamioni voze pretovareni, skoro duplo više od dozvoljenih količina”, kazao je Vuković, ukazujući na rizične dijelove puta, koji ukoliko se oštete vode u ambis pored rijeke.

Dodao je da su tuda prolazili i pretovareni kamioni prevozeći beton i druge teške materijale za izgradnju hidrocentrale, ali podsjeća da su mještani poslije toga nasuli put i “da je bio zatežen kao asfalt’. On je kazao da je na pojedinim dijelovima cjevovod ‘popustio’ i da voda teče ulicom.

S druge strane, Radomir Vuković navodi da kamioni ŠIK “Lim” nisu oštetili put ni cjevovod, te da voda putem teče godinama. Što se tiče popravke puta u junu, kazao je prva kiša oštetila put, jer nisu urađeni propusti.

”Prva kiša koja je pala uništila je to što je nasuto. Da se razumijemo, put je i sada loš, ali je ranije bio gori”, kazao je Vuković.

Rukovalac građevinskih mašina i mještanin Krsto Cerović je kazao da je asfalt na dijelu tog puta ispucao odavno. Kad je asfaltiran prije oko 15 godina, to su bile političke akcije, pa je dio puta prevučen tankim slojem asfalta, bez prethodno kvalitetne podloge za asfalt

”Nije skunut humus prije asfaltiranja, nije sabijena podloga na pravi način, nije nasuta adekvatno, i nisu napravljene rigole i propusti, tim prije što se radi o močvarnom zemljištu i klizištima. Urađena je uska traka i na takvom putu stradaju krajevi puta, zbog pritiska guma na vozilima”, objasnio je Cerović.

Dubak: Cijevi nisu mijenjane 60 godina, nije pošteno na nas svaljivati krivicu

Izvršna direktorica ŠIK “Lim” Gorica Dubak je kazala da je tim putem posljednja dva mjeseca prošlo nekoliko kamiona, a da prije toga tuda nisu prolazili.

U odgovoru koji je uputila Vodovodu, Dubak je kazala da je njihov zahtjev neosnovan i da su tvrdnje netačne, te da radove izvode u skladu sa izvođačkim projektom, podsjećajući da su radovi koji se izvode na terenu zadatak Uprave za šume, koji oni izvršavaju.

ŠIK “Lim” je tražio od Vodovoda da im dostave tačan položaj cijevi, jer ovako ispada da se zahtjev odnosi na čitavo područje planine Bjelasice.

”Da bismo mogli postupiti po njemu, dostavite nam tačan položaj postavljanih cijevi, koji se jedino može znati na osnovu izvoda iz katastra vodova, jer u suprotnom slučaju, vaše tvrdnje su paušalne. Inače, nije tačan navod da se kamionima vrši prevoz tereta veće težine u odnosu na dozvoljenu težinu tog puta. Dakle, za tu tvrdnju nemate nijedan dokaz, a ipak se usuđujete da je iznesete u svom zahtjevu”, kazala je Dubak u dopisu Vodovodu.

Naveli su da ŠIK “Lim” ne može snositi ni namjanju odgovornost ukoliko dođe od oštećenja cijevi, jer je očigledno da je tim cijevima istekao rok trajanja, jer fukcionišu više od 60 godina, posebno što više ne mogu da izdrže pritisak vode, upozovarajući da na taj način žele da dotrajale cijevi koje više nisu za upotrebu, bez investiranja u njihovu zamjenu, u slučaju havarije prenesu na drugog, što je, kako navode, krajnje nepošteno.

Bonus video: