Komar tvrdi da ga smjenjuje SNP

Dojučerašnji direktor Doma zdravlja Herceg Novi tvrdi da je ministar zdravlja ignorisao njegove zahtjeve. Iz Ministarstva ne odgovaraju zbog čega je razriješen i da li je i na osnovu kojih referenci za novog rukovodioca imenovan zaposleni u komunalnoj policiji

25401 pregleda 23 komentar(a)
Komar tvrdi da je Ministarstvo ignorisalo zahtjeve za zapošljavanje kadra u situaciji kada nema pregleda u bolnici Meljine, Foto: Zoran Đurić
Komar tvrdi da je Ministarstvo ignorisalo zahtjeve za zapošljavanje kadra u situaciji kada nema pregleda u bolnici Meljine, Foto: Zoran Đurić

Smijenjeni direktor Doma zdravlja Herceg Novi dr Goran Komar tvrdi da ga je sa te pozicije smijenila Socijalistička narodna partija (SNP), uz formalno obrazloženje ministra zdravlja da je ustanova napravila propuste prilikom zaključivanja ugovora o dopunskom radu.

Komar je “Vijestima” kazao da je te, sporne ugovore, proizvela loša pravna služba i istakao da se nije okoristio niti jednim centom koji mu nije pripadao.

Iz Ministarstva zdravlja juče nijesu odgovorili “Vijestima” zbog čega je Komar smijenjen, ko je izabran za direktora i na osnovu kojih referenci.

Komar je juče u telefonskom razgovoru potvrdio “Vijestima” da je smijenjen sa te pozicije i da je, prema njegovim saznanjima, za novog rukovodioca Doma zdravlja imenovan komunalni policajac Aleksa Đekić.

”Socijalistička narodna partija je u saglasju svog političkog vođstva, a putem instrumenta ministra zdravlja Dragoslava Šćekića, sprovela smjenjivanje na konkursu izabranog direktora. Dakako, uz učešće osnovne, hercegnovske organizacije SNP i pridruženih struktura. Obrazloženja su formalne prirode, usmjerena na propuste u formi ugovora o dopunskom radu koje je proizvela loša pravna služba. Kao ljekar i kao direktor nisam se okoristio niti jednim centom koji mi nije pripadao”, naglasio je.

Šćekić
Šćekićfoto: Luka Zeković

Komar je juče kazao da je za direktora ustanove izabran nakon devet mjeseci provedenih na toj funkciji kao vršilac dužnosti, od 14. januara 2021. do 11.10. iste godine. Ocijenio je da je u mandatu godinu dana i da je taj period bio najteži u istoriji te zdravstvene ustanove.

”Na početku mandata sam donio odluku da nastavim da radim i neposrednim stručnim angažovanjem podupirem kolektiv. Tokom zamaha kovid epidemije radio sam u kovid ambulantama, otvarao dopunske ambulante i radio u njima sa najboljim sestrinskim kadrom. Vakcinaciju Novljana, do započinjanja masovne imunizacije u zgradi Instituta Igalo, sproveo sam lično sa dvije medicinske sestre. Sa odličnim stručnjakom u ustanovi razgovarao o mogućnostima za najozbiljnije podizanje nivoa usluga, onako kako to čine ustanove ovoga ranga u svijetu”, kazao je Komar.

On je rekao da je prethodnih dana sačinio detaljan izvještaj o postignutim rezultatima Doma zdravlja, koji je na raspolaganju medijima.

”On nije obuhvatio sva sprečavanja od gospodina Šćekića koji u potpunosti ignoriše sve zahtijeve za davanje saglasnosti za upošljavanje goruće potrebnih ljekarskih i ostalih kadrova, što je ogroman problem za ustanovu i građane Herceg Novog u periodu kada su ukinute usluge specijalista u PZU Bolnica Meljine. Samo u posljednjim sedmicama sam, primjera radi, ugrentno molio saglasnost za prijem novog interniste, jer ustanova do nove 2023. godine ostaje bez odličnog specijaliste dr Slobodana Guzine sa kojim sam imao čast sarađivati. No, crnogorska partitokratija takva angažovanja zadržava za svoj upravljački kadar”, tvrdi Komar.

On je “Vijestima” rekao i da je sa najužim timom saradnika otkrio i javno ukazao na široko rasprostranjenu pojavu falsifikovanja potvrda o vakcinaciji protiv kovid-19 i zatim podnio prijave.

”U pitanju je otkrivanje putem materijalnih dokaza masovno zastupljene pojave koja pokazuje ka kriminogenoj strukturi unutar nacionalnog zdravstvenog sistema (oni koji su u stanju da za novac falsifikuju potvrde, šta su još u stanju da čine ukoliko im se ukaže prilika?). Ove strukture djeluju u Herceg Novom i dakako ostatku sistema”, tvrdi Komar.

Smijenjeni direktor je “Vijestima” kazao i da je inspekcija više puta kontrolisala Dom zdravlja u Herceg Novom tokom njegovog mandata, kao i da je od njega traženo da primjenjuje ono što nije ni razmatrano u drugim domovima zdravlja.

”Konačno, postupak razmještanja partijskog kadra nije novina u Crnoj Gori. Za mene, porodično, tek nije novina. Moj pokojni otac ljekar pedijatar dr Žarko Komar je pod pritiskom jednopartijske političke strukture u proljeće 1973. godine napustio položaj direktora ove iste ustanove. Tokom posljednjih skoro trideset godina koliko radim u ovoj ustanovi, gledao sam odlaske i gubljenja najboljih kadrova koji su zatim u drugim zemljama gradili odlične, pa i vrhunske karijere. Rigidni interesni produžeci negdašnjih revolucionarnih političkih formacija, ovdje i dalje vladaju”, zaključio je Komar.

Bonus video: