Najavili nove termine, a doktora ni za lijek

Izabrani doktori, uprkos insistiranju pacijenata, prethodnih dana nijesu pronašli slobodne termine za gastroenterologa, reumatologa, oftalmologa, psihijatra. Holter EKG čeka se četiri mjeseca, pregled ortopeda tri, a magnetna rezonanca oko dva i po mjeseca

25106 pregleda 206 reakcija 71 komentar(a)
Poliklinika KCCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Poliklinika KCCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Uprkos tome što je najavljeno otvaranje novih termina za specijalističke preglede, a građani od izabranih ljekara zahtijevali upute, prije dva dana bilo je nemoguće zakazati pregled gastroenterologa, oftalmologa, reumatologa, endokrinologa i hematologa.

U međuvremenu, juče tokom dana otvoreni su termini za hematologa, pa je preglede kod tog specijalista moguće obaviti narednog mjeseca. Uprkos tome što su otvoreni i termini za endokrinologiju, do juče popodne svi su ponovo popunjeni.

Izabrani doktori u domovima zdravlja nijesu uspjeli da pronađu slobodne termine ni za psihijatra i psihologa za odrasle, DXA (metodu za mjerenje koštane gustine), kao ni za kabinet za glaukom. Prvi pregled oftalmologa prije operacije katarakte takođe je bilo nemoguće zakazati, kao i eho dojke i dopler krvnih sudova. U naredna četiri mjeseca nema ni slobodnog termina u kabinetu za holter.

Pregled neurologa građanima je dostupan tek u avgustu, dok je u dispanzer za epilipesiju moguće otići uz uput tek u drugoj polovini septembra ove godine.

Prvi termini, za one koji žele da sada zakažu pregled u ambulanti za nuklearnu medicinu štitaste i paraštitaste žlijezde dostupan je tek 23. avgusta, dok su prvi termini za ambulantu za fizikalnu medicinu posljednji dani jula.

Pregledi magnetnom rezonancom u KCCG, uprkos tome što ih pacijenti sa sjevera sada rade u Opštoj bolnici Berane, ali i drugim privatnim ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO), čekaju se oko dva i po mjeseca.

Prvi termini za ortopeda u najvećoj zdravstvenoj ustanovi otvaraju se u julu ove godine.

Iz KCCG “Vijestima” juče nijesu odgovorili koliko novih termina i za koje specijalističke preglede i dijagnostičke usluge je otvoreno u srijedu i četvrtak, a koliko novih mogu da očekuju u narednim sedmicama i za koje vrste zdravstvenih usluga. Iz te ustanove nijesu odgovorili ni u kojim organizacionim jedinicama je uveden dopunski rad, kako bi se skratilo vrijeme čekanja na preglede.

Medicinski direktor KCCG Zoran Terzić kazao je krajem prošle sedmice da je od početka godine povećan broj termina za pacijente za 15 odsto, odnosno 1.000 pregleda više na svim klinikama te ustanove.

On je ocijenio da se u svim organizacionim jedinicama “trude da smanje liste čekanja” i da “rade u punom kapacitetu svakodnevno”.

Gostujući u dnevniku RTCG, Terzić je rekao da je 400 specijalista u 2022. godini u poliklinici tog centra obavilo 600.000 pregleda, što je, tvrdi, skoro duplo više nego 2019.

Terzić je rekao da samo 128 zaposlenih ima saglasnost za dopunski rad u privatnim ordinacijama i ocijenio da to ne koči rad u toj ustanovi. Međutim, rekao je da 30 do 40 odsto pacijenata ne dolazi na zakazane preglede.

Liste čekanja u Institutu za bolesti djece KCCG nešto su kraće u odnosu na prethodni period. Prema podacima od juče, djeca oko dva mjeseca čekaju na pregled oftalmologa i otorinolaringologa, dok je prvi termin u kabinetu za EEG (elektroencefalografija) 22. jun ove godine.

U Centru za autizam, pregled defektologa - oligofrenologa moguće je obaviti tek u drugoj polovini juna, a u tom periodu biće dostupan i dječji psihijatar. Ultrazvučna snimanja za djecu u IBD moguća su takođe tek u junu.

U domu zdravlja nema termina za ultrazvuk

Pacijenti koji žive u Podgorici u Domu zdravlja glavnog grada u narednom periodu ne mogu da dobiju termine za ultrazvuk abdomena i vrata.

Izabranim doktorima juče i prekjuče nijesu se otvarali ni slobodni termini za RTG kičme, kao ni za Centar za mentalno zdravlje.

Bonus video: